Op woensdag 30 oktober 2019 wordt voor het 18e jaar op rij het ICT Accountancy Jaarcongres gehouden.
Thema: Mobiel werken
De ontvangst is vanaf 10.00 uur met koffie en bezoek aan de informatiemarkt.
Het programma is als volgt samengesteld (onder voorbehoud):
10.30 uur
Inleiding door de dagvoorzitter, Guus Ham, Novak.
10.40 uur
Mazars Signals, het online platform voor digitale samenwerking met klanten
Mazars heeft in 2015 het unieke en radicale besluit genomen om zelf een platform te ontwikkelen voor al hun klanten en voor alle diensten die Mazars biedt. Tijdens de presentatie zullen Frank Keessen (CIO) en Rob Vergeer (Product Owner Mazars Signals) het verhaal vertellen over hoe deze beslissing tot stand is gekomen. Ook vertellen zij hoe de afgelopen jaren alle klanten en medewerkers gebruik zijn gaan maken van dit platform. Verder wordt ingegaan op de technische uitdagingen, de samenwerking met de verschillende leveranciers en de implementatievraagstukken.
11.25 uur
Mobiel werken toelichting en pitches
De ICT Accountancy award staat dit jaar volledig in het teken van “mobiel werken”. Wat wordt verstaan onder mobiel werken? Een toelichting door Arjan Gelderblom, Full.Finance, direct gevolgd door 1e ronde van softwareleveranciers die meedingen naar de ICT Accountancy award 2019. Via een korte demo c.q. pitch van hun mobiel werken oplossing.
12.00 uur
Een PSD2 vergunning en boekhoudsoftware
De komst van PSD2 is een feit. Banken en ook dienstverleners met een PSD2 vergunning (al dan niet in aanvraag bij de DNB) zijn er druk mee. Moneymonk is, met haar gelijknamige boekhoudpakket, de eerste leverancier van boekhoudsoftware in Nederland die een PSD2 vergunning heeft gekregen van De Nederlandsche Bank (DNB). Waarom heeft Moneymonk sinds medio 2018 volop geïnvesteerd in de voorbereiding op het verkrijgen van de vergunning? Wat betekent de vergunning voor gebruikers van de software. Jasper Horstink (CEO), MoneyMonk geeft antwoord op deze vragen en deelt tevens zijn visie over het belang van PSD2 voor administratieve software en dienstverlening.
12.30 uur
Pauze met broodjesmaaltijd en bezoek aan de informatiemarkt.
13.15 uur
Volgt
13.45 uur
ICT en accountancy in België
In België is net als in Nederland een transformatie en digitalisering gaande binnen de accountancysector.
Christophe Meesters, founder of Fiscotax, erkend belastingconsulent ITAA (Institute for tax advisors and accountants), gecertificeerd kwaliteitstoetser en insolventiefunctionaris ITAA. Hij neemt de deelnemers mee in het proces van aankoopfactuur tot fiscale aangifte en deponeren van de jaarrekening alsook de opmaak verslag algemene vergaderingen en jaarrapportering met mogelijkheid voor digitale ondertekening, zoals dat in België plaatsvindt. Tijdens de presentatie van Christophe passeren initiatieven als Billtobox, Codabox, Silverfin, Estox en Emasphere, de revue, alsmede software voor ondersteuning van de interne processen binnen het kantoor. In relatie tot RGS (Referentie Grootboekschema) gaat Christophe ook in op het gemak van het standaard rekeningschema dat in België al vele jaren verplicht wordt toegepast en ondersteund wordt door softwaresystemen om op een gestandaardiseerde wijze financiële gegevens uit te wisselen.
14.15 uur
Mobiel werken pitches
2e ronde van softwareleveranciers die meedingen naar de ICT Accountancy award 2019. Via een korte demo c.q. pitch van hun mobiel werken oplossing.
14.30 uur
Data-analyse en continuous monitoring voor de MKB-accountant
NEMACC heeft juli 2019, onder leiding van prof.dr. Peter Eimers RA van de Vrije Universiteit, het rapport “Data-analyse werkt voor de MKB-accountant” uitgebracht met daarin onder andere een tweetal praktijkstudies over de toegevoegde waarde voor kwaliteit, relevantie en efficiency. Doel van dit onderzoek is accountants te inspireren die zelf aan de gang willen met data-analyses bij hun samenstellings- en controleklanten.
Drs. Tom Koning RA van Cygnus Atratus zal als mede auteur een aantal facetten uit het rapport mondeling toelichten. Ook zal Tom ingaan op continuous monitoring in een online boekhouding. Tijdens deze sessie maakt u kennis met de effecten daarvan in de praktijk.
15.00 uur
Pauze met bezoek aan informatiemarkt en netwerken.
15.30 uur
Cybersecurity en de rol van de accountant
Vanuit de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) is Cybersecurity een belangrijk onderwerp dat regelmatig aandacht behoeft. Zo is de “Digitale veiligheidscheck MKB” door de NBA ontwikkeld voor de MKB Accountant, bedoeld als een goede start om de belangrijkste cyberrisico’s in kaart te brengen en aan te pakken. Gericht op middelgrote bedrijven is op verzoek van de Cyber Security Raad de “Cybersecurity Health Check” samengesteld door specialisten van vier grote accountantsorganisaties (Deloitte, EY, KPMG en PwC). Jacques Urlus, beleidsmedewerker NBA, neemt u mee door de handvatten die beide checks bieden op het gebied van cybersecurity.
16.00 uur
Mobiel werken pitches
3e ronde van softwareleveranciers die meedingen naar de ICT Accountancy award 2019. Via een korte demo c.q. pitch van hun mobiel werken oplossing.
16.20 uur
De ICT Accountancy softwaregids 2020
Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED geeft een toelichting op de nieuwe uitgave: “De ICT Accountancy softwaregids 2020” die op deze dag verschijnt.
16.45 uur
ICT Accountancy award
Stemmen door de deelnemers en uitreiking “ICT Accountancy award mobiel werken”.
17.00 uur
ICT Accountancy pitches
Enkele softwareleveranciers krijgen de mogelijkheid om in enkele minuten opvallende ICT toepassingen te tonen.
Dit onderdeel staat volledig los van deelname door leveranciers aan de informatiemarkt. Er is ook geen mogelijkheid om spreektijd te kopen door leveranciers. De te tonen toepassingen zijn vooraf geselecteerd en moeten livé getoond worden. De doelstelling is om deelnemers naar huis te laten gaan met een gevoel van “kan dat ook?”.
17.30 uur
Afsluiting door de dagvoorzitter en netwerken met een drankje en een hapje en bezoek aan de informatiemarkt.
18.00 uur
Einde bijeenkomst.
PE punten
VOLGT NOG.
Locatie:
Congres- en vergadercentrum EXPO Hoevelaken
(Euretco)
Koninginneweg 1
3871 JZ Hoevelaken
(gratis parkeren op eigen terrein).
Kosten:
De kosten voor het bijwonen van het congres bedragen € 175,-
Leden van NOVAK, NOAB en de BSPD betalen een gereduceerd tarief van €150,-
Onderwijsdocenten en voltijd dagstudenten hebben gratis toegang.
Genoemde tarieven zijn excl. BTW.
Inclusief koffie/thee en een broodjeslunch
Inschrijven
Kunt u direct doen via deze link.