Laden bijeenkomsten
 • Dit evenement is voorbij.

ICT Accountancy seminar voor de adviespraktijk

Date 15 mei 2019 @ 13:30 - 18:45
Location EXPO Hoevelaken
Koninginneweg 1
Hoevelaken, Nederland
+ Google Maps

Al jaren wordt gesproken over de accountant als adviseur. Ondersteuning van de juiste (advies)software is daarbij van groot belang. De basis wordt gevormd door boekhoud-, salaris- en fiscale aangiftesoftware. Welke adviesfuncties mogen van dergelijke software verwacht worden en welke specifieke adviessoftware is er op de markt en wordt in de praktijk ingezet binnen de accountancy. Welke rol spelen ICT-ontwikkelingen (API’s, RGS, AI, etc.)  als het gaat om advies en in hoeverre speelt de markt hierop in?

Doelstelling
Met dit nieuwe “ICT Accountancy seminar voor de adviespraktijk” willen we antwoord krijgen op bovenstaande vragen op basis van zoveel mogelijk praktijkervaring en visie op het gebied van de adviesrol binnen de accountancy en de daarbij gebruikte ICT-hulpmiddelen.

Inhoud

Programma (wijzigingen voorbehouden)

 • 13.30 uur
  Inleiding door de dagvoorzitter Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED.
 • 13.40 uur
  Accountech en in de invloed op de adviesfunctie
  Met de voortgaande digitalisering van de werkzaamheden rondom de administratie, het samenstellen en het doen van aangiften is de accountant werkzaam in de MKB-praktijk wel bekend. Als het gaat om de impact van digitalisering op de adviespraktijk geldt dat hier veel minde bekendheid mee is en vaak is er ook sprake van de nodige scepsis.In zijn presentatie zal Jan Wietsma specifiek ingaan op de digitale ontwikkelingen die de adviespraktijk raken. Daarbij zal hij ook aandacht besteden aan de onderliggende kosten- en verdienmodellen en de kansen die dit de accountant biedt. Jan Wietsma is voorzitter van de Accounttech groep van de NBA en is daarnaast mede-eigenaar van MKB-kredietcoach een organisatie die accountantskantoren ondersteunt bij de verdere uitbouw van de adviesfunctie.
 • 14.20 uur
  IT is niet langer een staf afdeling: IT consultants in de administratieve praktijk
  RS Finance is een administratieve dienstverlener met als onderscheidend kenmerk een sterke focus op maandcijfers. Dit wordt ondersteund door een sterke IT-discipline en continue innovatie in haar dienstverlening. RS Finance is in 2013 begonnen en heeft inmiddels een steengoed team van zo’n 60 medewerkers. Naast specialisten op het gebied van boekhouden, salaris, HR en fiscaliteit richt de dienstverlening zich voor een belangrijk deel op procesoptimalisatie bij klanten. Dit laatste is bijvoorbeeld het verwijderen van papier en digitaliseren. En een adviesfunctie, gerelateerd aan de doelstelling per klant, zoveel mogelijk periodiek. Door het inzetten van een eigen ‘data warehouse’ monden analyses uit in klantgerichte adviezen.RS Finance heeft IT consultants in dienst die constant nieuwe software testen op zaken als toepasbaarheid en koppelen met verschillende online toepassingen. Arjan Schipperus, Ceo en oprichter van RS Finance deelt met u zijn ervaring en het belang van IT, mede in relatie tot klantadviezen.
 • 15.00 uur
  Pauze met koffie en netwerken op de informatiemarkt.
 • 15.30 uur
  Iedere cliënt is anders
  Antoinette Dijkhuizen is eigenaar van Advies- en accountantskantoor 4you en in enkele jaren uitgegroeid tot een kantoor met 15 medewerkers. Niet voor niets maakt ‘advies’ deel uit van de kantoornaam. Alleen standaard diensten met standaard software gelooft Antoinette niet in. Iedere cliënt is anders en verdient advies op maat, vaak afhankelijk van de branche waarin een cliënt werkzaam is met elk hun eigen specifieke kenmerken en aandachtspunten. Branchekennis is volgens Antoinette dan ook evident voor een accountantskantoor. Zo zal bij een transportonderneming de aandacht uitgaan naar de bezettingsgraad van een charter en bij een groothandel en productiebedrijf speelt JIT een belangrijke rol. Zomaar twee van de vele kenmerken die een rol kunnen spelen bij advies. Kennis van deze zaken is dan van groot belang en ook de mogelijkheden die (branche)software kan bieden. Verschillende adviezen vereisen ook verschillende softwaretoepassingen.Antoinette werkt hierbij zoveel mogelijk in de cloud en maakt optimaal gebruik van API-koppelingen en schuwt het niet om van meerdere softwaretoepassingen gebruik te maken als het gaat om advies. Antoinette neemt de deelnemers mee in haar adviesrol voor cliënten met haar ambitie, visie en gekozen oplossingen.
 • 16.00 uur
  Het verdienmodel bepaalt de winst
  Marcel Spoelstra, eigenaar van SAS Spoelstra Accountancy Services en schrijver van 2 boeken over innovatieve toepassingen binnen de accountancy, legt uit dat innovatie zorgt voor groei maar dat een bijpassend verdienmodel de winst bepaalt. Dat betekent niet alleen focus op digitalisering, maar ook aandacht voor marketing en verkoop activiteiten en uitbreiding van adviesdiensten. Hij bewijst dat door een juiste strategie met een mix van efficiency en prijsbeleid een groei van 20% mogelijk is. Software zorgt daarbij als groei accelerator. Spoelstra heeft veel inspiratie opgedaan in Australië, een land dat vooroploopt als het gaat om innovatie in de accountancy. Mede hierdoor won hij de Nationale Accountancy Award.
  Marcel deelt zijn visie en ervaring met de deelnemers.
 • 16.30 uur
  Toelichting rapport “Software voor de accountancy adviespraktijk”
  Het nieuwe rapport “Software voor de accountancy adviespraktijk” gaat met name in op beschikbare autonome advies software, onderverdeeld naar: 1) Pensioen- en Financiële planning software en 2) Managementrapportage, BI en CPM. Daarnaast wordt (beperkt) stilgestaan bij adviesfunctionaliteit in andere software, zoals: boekhoud-, fiscale aangifte en samenstelsoftware. Het rapport wordt mondeling toegelicht door Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED.
 • 17.00 uur
  Broodjesmaaltijd en netwerken op de informatiemarkt.
 • 17.50 uur
  Capita selecta
  Enkele actuele ICT ontwikkelingen die ook hun invloed hebben op de accountancy adviespraktijk komen aan de orde, zoals:
  Het Referentie grootboekschema (RGS), API’s en AI.Heeft u op voorhand een onderwerp dat u graag tijdens de bijeenkomst naar voren wilt brengen en met aanwezigen over wilt discussiëren? Dit kunt u doorgeven, uiterlijk 8 mei a.s., via ictaccountancy@gbned.nl o.v.v. discussie 15 mei 2019.
 • 18.45 uur
  Afsluiten en napraten op de informatiemarkt.
 • 19.15 uur
  Einde bijeenkomst

Informatie
Cursuscode: 105238
PE-uren: 3

Datum/ lokatie
15 mei 2019 – Congres- en vergadercentrum EXPO Hoevelaken

Tijden
13.30 – 18.45 uur

Prijs
€ 130 voor leden, € 150 voor niet-leden

U kunt u hier inschrijven.

 

Print Friendly, PDF & Email

Gegevens

Datum:
15 mei 2019
Tijd:
13:30 - 18:45
Evenement Tags:
,

Organisator

GBNED
E-mail
gerard@gbned.nl

Locatie

EXPO Hoevelaken
Koninginneweg 1
Hoevelaken, Nederland
+ Google Maps