Laden bijeenkomsten

PE-week op Curaçao: Fiscaal boetebeleid, formeel recht en de relaties met de VGBA en NVCOS (12 PE-uren)

Date 2 november @ 09:00 - 16:30
|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

Eén evenement op 2 november 2023 om 09:00

Als vervolg op de Permanente Educatie Weken van vorige jaren in het Caribisch gebied organiseert Novak Opleidingen eind oktober en begin november 2023 weer de PE-week op Curaçao, speciaal voor AA’s en RA’s en hun directe collega’s. Door de geringe groepsgrootte en de kennis en inbreng van de lokale economie is deze PE-week geschikt om ook met elkaar van gedachten te wisselen over de specifieke elementen van de beroepsuitoefening op Curaçao, Aruba, Sint-Maarten en de BES-eilanden. De PE-week zal plaatsvinden in week 44 van 2023, van maandag 30 oktober tot en met vrijdag 3 november. Het programma is toegankelijk voor AA’s, RA’s, fiscalisten, voor trainees en aankomende
accountants/fiscalisten.

Fiscaal boetebeleid, formeel recht en de relaties met de VGBA en NVCOS (12 PE-uren)
Deze cursus is geschikt voor alle accountants.

Omschrijving
In de Algemene Landsverordening Landsbelastingen (“ALL”) van Curaçao staan in hoofdstuk 6 de “Verplichtingen ten dienste van de belastingheffing”. Dit hoofdstuk vormt – samen met de ontwikkelingen in het fiscale boetebeleid – de basis voor deze dagen. De twee fiscale dagen van de PE week 2023 staan in het teken van de ontwikkelingen over fiscaal boetebeleid, formeel recht en de relatie daarvan voor u als accountant met de VGBA en NV COS. De ontwikkelingen in het formele belastingrecht inclusief boetebeleid staan niet stil. Als u voor uw klanten of uw organisatie met deze materie te maken krijgt, is het belangrijk dat u op de hoogte bent van (recente) ontwikkelingen en dat u weet wat voor soort opdracht(en) het voor een accountant betreft. Met welke regelgeving heeft u dan te maken vanuit de VGBA en wellicht de NV COS. Dat is ook belangrijk. Er komt steeds meer accountantsdeskundigheid beschikbaar bij de toezichthouders waarbij, indirect, ook aandacht gegeven wordt aan het goede functioneren van een accountant indien u direct dan wel indirect bij een fiscale controle betrokken raakt. Wat is de situatie op Curaçao in vergelijking met Nederland hieromtrent? Wat is de regelgeving, wat zijn de verbanden en wat zegt de tuchtrechter daarover? De nadruk in deze tweedaagse cursus ligt op administratieplicht en verwerping van de administratie, bewijslastverdeling, het leerstuk van de vereiste aangifte, omkering bewijslast en actuele ontwikkelingen op het gebied van het boetebeleid. Vragen als: “Wat als de vereiste aangifte niet is gedaan of als er wordt gesteld dat er niet wordt voldaan aan bijvoorbeeld informatie- en/of administratieplicht?” komen aan de orde. Dit kan uiteraard gevolgen hebben voor aanslagen en/of boetes maar er is (vaak) ook een relatie met de VGBA en/of NV COS voor u als betrokken accountant. Aan die aspecten wordt ook uitdrukkelijk aandacht besteed.

Er zullen ook vragen / casussen worden behandeld en er is ruimte voor discussie en inbreng van geanonimiseerde eigen casussen.

Doel
In de interactieve cursus wordt u meegenomen in de (recente) ontwikkelingen op het gebied van het formele belastingrecht van Curaçao (hoofdstuk 6 van de ALL) en het fiscale boetebeleid. U krijgt inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen en de koppelingen met de weten regelgeving voor accountants, ook van de tuchtrechter.

Onderwerpen

De volgende onderwerpen komen onder meer aan bod:
• Een (korte) inleiding over de VGBA en de NV COS
• Fiscale bewijslastverdeling en vrije bewijsleer
• Administratieplicht
• Verwerping van de administratie
• Het leerstuk van de vereiste aangifte, absoluut en relatief criterium
• Omkering bewijslast en gevolgen daarvan
• Fiscale fraude (misdrijf) en mogelijk overgang naar fiscaal strafrecht
• Actuele ontwikkelingen ten aanzien van fiscale boeten, zwaardere bewijslast voor
vergrijpboeten
• De connectie tussen de fiscale onderwerpen en de VGBA en NV COS
• De mening van de tuchtrechter over de rol en betrokkenheid van de accountant

Docenten
Hans de Bruijn en Rijmie de Leeuw

Tijden en Locatie
Woensdag 1 november van 09.00 uur tot 12.00 uur en van 13.30 uur tot 16.30 uur in het Avila Beach Hotel in Willemstad
Donderdag 2 november van 09.00 uur tot 12.00 uur en van 13.30 uur tot 16.30 uur in het Avila Beach Hotel in Willemstad

Cursusprijs
€ 895

Aantal PE-uren
12

Aanbod PE-week Korsou

Datum + Tijden + PE Onderwerp

  • 30 oktober 09.00-16.30 8 (6+2 uur) Verplicht onderwerp 2023: Duurzaamheidsdag
  • 31 oktober 08.30-12.45 (4 uur) Verplicht onderwerp 2023: Basis Duurzaamheid
  • 31 oktober 13.00-17.00 (4 uur) Externe Verslaggeving Dutch GAAP Actualiteiten
  • 1 en 2 november 09.00-16.30 (12 uur) Fiscaal onderwerp Fiscaal boetebeleid, formeel recht en de relatie met de VGBA en NVCOS
  • 3 november 08.30-12.45 (4 uur) Verplicht onderwerp 2023: Toepassingen Duurzaamheid: Aan het werk met Toepassingen
  • 3 november 13.00-18.00 (5 uur) Actualiteiten Regelgeving Accountancy

De locatie in Korsou is het Avila Hotel in Willemstad. Evenals in de vorige jaren zullen Hans de Bruijn en Sytze de Swart als kerndocenten optreden voor het programma. De deelnemers kunnen à la carte kiezen uit de aangeboden modulen of het gehele pakket afnemen.

Bij deelname aan twee of meer cursussen in de PE-week krijgen de deelnemers 10% korting op de totale cursusprijs.

Op vrijdag 3 november wordt een borrel georganiseerd, die toegankelijk is voor alle deelnemers en alle leden van de DCAA. Deze borrel begint aansluitend aan de cursus op die dag om 18:00 uur.

Print Friendly, PDF & Email

Gegevens

Datum:
2 november
Tijd:
09:00 - 16:30
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , ,