Laden bijeenkomsten
  • Dit evenement is voorbij.

NBA Opleidingen: Risico-analyse en jaarrekeningcontrole

Date 19 juni 2018 @ 15:00 - 20:00
Location Postillion Hotel Amersfoort-Veluwemeer Putten
Strandboulevard 3
Putten, 3882 RN Nederland
+ Google Maps

Het tijdig en goed onderkennen, alsmede inschatten van risico’s zijn een kritische succesfactor voor de uitvoering van jaarrekeningcontroles. Standaard 315 ‘Risico’s op een afwijking van materieel belang identificeren en inschatten door inzicht te verwerven in de entiteit en haar omgeving’ betreft een belangrijk deel van de hierop betrekking hebbende regelgeving. Daarnaast bevatten ook andere standaarden uit de NV COS vereisten die hierop betrekking hebben. De betreffende regelgeving en vereisten vormen dan ook een relevant onderdeel van de planningsfase van iedere controle.

Deelnemers verkrijgen inzicht in de wijze waarop de risico-inschatting effectief en efficiënt kan worden uitgevoerd waarbij de relatie wordt gelegd met het van toepassing zijnde verslaggevingsstelsel.

Deze cursus draagt bij aan een verbeterde kwaliteit van controle-opdrachten.

Onderwerpen
Het risico-analysemodel staat centraal, daarbij wordt ingegaan op de inschatting van de risico’s in de verschillende fasen van het controleproces:

  • klant- en opdracht-acceptatie (of besluitvorming tot voortzetting van de klantrelatie en de opdracht),
  • planning,
  • uitvoering (testen van de goede werking van de interne controle en gegevensgerichte werkzaamheden),
  • evaluatie en
  • rapportage

Met betrekking tot de risico-inschatting krijgen het inherente risico, het interne controlerisico, het risico op een afwijking van materieel belang, het detectierisico en het accountantscontrolerisico prominente aandacht.

Daarnaast wordt ingegaan op het zodanig documenteren van de onderkende risico’s dat een passende reactie (uit te voeren controles) kan worden geformuleerd. Vervolgens wordt ingegaan op de controle-aanpak van de onderkende en ingeschatte risico’s.

Tot slot; hoe kunnen we waarborgen dat de resultaten van de risico-analyse ook voor de controles voor de volgende jaren gebruikt kunnen worden?

De theorie wordt aangevuld met casuïstiek waarbij de deelnemers ook eigen casuïstiek kunnen inbrengen.

CURSUSCODE: 226644
DOCENT: Leo Straathof RA voormalig partner KMPG Accountants, docent post master opleiding financial auditing Universiteit van Tilburg
PE-UREN: 4
PRIJS (NBA-)LEDEN: € 360,00
PRIJS NIET-LEDEN: € 430,00

Print Friendly, PDF & Email

Gegevens

Datum:
19 juni 2018
Tijd:
15:00 - 20:00

Organisator

NBA Opleidingen

Locatie

Postillion Hotel Amersfoort-Veluwemeer Putten
Strandboulevard 3
Putten, 3882 RN Nederland
+ Google Maps
Telefoon
0341 356 464