Deze cursus gaat diep in op de wijze waarop een bv-structuur kan worden geoptimaliseerd zodat die structuur toekomstbestendig wordt.
Deze optimalisatie is met name op een betere risicospreiding binnen de bv-structuur en het klaar maken van de structuur voor een latere verkoop van de onderneming dan wel het gereedmaken van de structuur voor een opvolging door kinderen van de DGA. De vijf fiscaal gefacilieerde mogelijkheden om te herstructureren binnen een bv-structuur komen aan bod: aandelenfusie, bedrijfsfusie, herstructurering binnen fiscale eenheid, juridische (af)splitsing en juridische fusie. Vooral de vraag welk instrument wanneer moet worden ingezet.
Hierbij ontvangt u een aantal praktische tools, zoals:
- Excel-rekenmodellen voor uitzakkingen;
- schema’s met overzichten van de eisen van de vijf fiscale instrumenten;
Word-modelakten voor o.a. intentieverklaringen voor een bedrijfsfusie.
Onderwerpen
- wat is de ideale BV-structuur opdat een DGA later zijn onderneming kan verkopen aan een derde of laten overnemen door een kind, zonder dat vennootschapsbelasting verschuldigd wordt over stille reserves en goodwill, zonder:
o dat overdrachtsbelasting verschuldigd wordt over verkrijgingen van vastgoed
o dat schenkbelasting verschuldigd wordt als de onderneming wordt overgedragen aan eigen kinderen tegen een prijs die lager is dan de waarde van de onderneming
o inkomstenbelasting (AB-heffing) bij vervreemding van de aandelen in zijn holding - toepassing van de BOR voor de schenkbelasting en doorschuiving AB-heffing bij bedrijfsopvolgingen
- wanneer moet bij een herstructurering kapitaal en/of agio worden bedongen en wanneer mag creditering plaatsvinden
- hoe gaat u om met vastgoed in een BV-structuur
- hoe gaat u om met termijnen na een herstructurering: driejaarstermijnen, zesjaarstermijnen, etc.
CURSUSCODE: 227845
DOCENT: mr. Eric van Uunen RB, hij is gespecialiseerd in personenvennootschappen en bedrijfsopvolging.
PE-UREN: 6
PRIJS (NBA-)LEDEN: € 430,00
PRIJS NIET-LEDEN: € 480,00