‘De accountant is een generalist’

Vorig jaar lanceerde de vereniging Novak de campagne ‘Je onderneemt beter met een mkb-accountant’ om het onderscheidend vermogen van de mkb-accountant breed voor het voetlicht te brengen. Op het YouTube-kanaal Novak Accountant TV is nu een nieuwe uiting te zien: een interview met ondernemer Hugo van Zutphen over zijn accountant Mathieu de Groot.

Hugo van Zutphen is eigenaar van De Brabantse Hoeve, een authentieke boerderij in Volkel waar bezoekers terecht kunnen om te eten, drinken, overnachten, vergaderen en zelfs om te trouwen. Van Zutphen werkt nauw samen met zijn accountant Mathieu de Groot van Accountantskantoor De Groot, dat dit jaar zijn tienjarig jubileum viert. “Vanaf de opstart van Hugo’s onderneming zijn wij betrokken bij De Brabantse Hoeve”, vertelt Mathieu de Groot. “In het begin hebben wij onder andere geholpen bij de financieringsbegeleiding, maar bijvoorbeeld ook bij het aannemen van personeel. Wij hebben nu nog regelmatig contact, bijvoorbeeld tijdens onze groeigesprekken.”

Actiepunten
De groeigesprekken heeft Accountantskantoor De Groot, eveneens gevestigd in Volkel, vorig jaar geïntroduceerd. “Vier keer per jaar zitten wij met de ondernemer om de tafel om concrete actiepunten te formuleren, die zij vervolgens proberen te realiseren. Met die gesprekken helpen wij een bedrijf om stappen te zetten in de juiste richting. Die groeigesprekken zijn een bekend fenomeen geworden in de regio en menig ondernemer doet daar aan mee”, aldus De Groot. “Er is nog steeds geen betere reclame dan mond-tot-mondreclame.”

Generalist
Aan de mkb-accountantsbranche draagt De Groot zelf een steentje bij. Voor de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) is hij actief als praktijkbegeleider van AA-trainees en als externe beoordelaar voor studenten. Daarnaast is hij voor de vereniging Novak actief als lid van de werkgroep Ondernemerschap en de werkgroep Imago en Positionering.
Wat is volgens De Groot het onderscheidend vermogen van de mkb-accountant? “De mkb-accountant is een generalist en geen specialist. De mkb-accountant is de financieel huisarts en het eerste aanspreekpunt van de ondernemer. De accountant kent het web van wet- en regelgeving en weet wanneer en naar wie hij moet doorverwijzen als dat nodig is”, antwoordt De Groot.

Mijn accountant
Zijn cliënt Hugo van Zutphen is in ieder geval tevreden over De Groot. “Ik zal altijd aan collega’s adviseren om een mkb-accountant te kiezen. Een administratiekantoor komt niet tot het hoge niveau dat je als mkb-bedrijf nodig hebt en voor een heel grote accountantsclub zijn wij weer te klein. Ik heb geen andere adviseurs naast mijn accountant. Ik vertrouw volledig op de gedachten die ik zelf heb en verder heb ik voldoende aan mijn accountant, die mij heel goed begrijpt”, aldus Van Zutphen in de video.

Bekijk de video hier.

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.