Home » Varianten

Varianten

Uitleg varianten Novak Kwaliteitssysteem

Het Novak Kwaliteitssysteem is modulair opgebouwd en kent in de basis een viertal varianten. De verschillende varianten kennen een module op kantoorniveau (waarin onder andere de VGBA, NV NOCLAR, AVG, Wwft en de ViO zijn verwerkt) en één of meerdere modules op opdrachtniveau voor de uitvoering van accountancy-opdrachten (waarin de van toepassing zijnde opdrachtstandaarden uit de NV COS zijn verwerkt).

1. Samenstelpraktijk

Deze variant, bedoeld voor kantoren die alleen samenstellingsopdrachten uitvoeren, bevat de volgende modules:

 • kantoorregelingen*
 • administratieve dienstverlening
 • samenstellingsopdrachten inclusief overige non-assurance-opdrachten

2. Samenstelpraktijk met enkele beoordelings- en/of bijzondere assurance-opdrachten

Deze variant is voor kantoren die naast samenstellingsopdrachten enkele beoordelingsopdrachten en/of bijzondere assurance-opdrachten uitvoeren, zoals de verklaring verzekerd belang en de subsidieverklaring. Deze variant bevat de modules:

 •  kantoorregelingen*
 •  administratieve dienstverlening
  • samenstellingsopdrachten inclusief overige non-assurance-opdrachten
  • beoordelingsopdrachten inclusief bijzondere assurance-opdrachten

3. Gecombineerde samenstel- en assurancepraktijk inclusief controleopdrachten

Deze variant is voor kantoren die samenstellingsopdrachten, beoordelingsopdrachten, bijzondere assurance-opdrachten (zoals verklaring verzekerd belang en subsidieverklaring) en wettelijke en/of vrijwillige controleopdrachten uitvoeren. Deze variant bevat de volgende modules:

 • kantoorregelingen*
 • administratieve dienstverlening
 • samenstellingsopdrachten inclusief overige non-assurance-opdrachten
 • Beoordelingsopdrachten
 • module controleopdrachten inclusief bijzondere assurance-opdrachten

4. Samenstelpraktijk eenmanskantoor

Deze variant, uitsluitend bedoeld voor eenmanskantoren die alleen samenstellingsopdrachten uitvoeren, is helemaal op maat gesneden voor het eenmanskantoor en deze variant kan direct in de praktijk worden toegepast. Deze variant bevat de volgende modules.

 • kantoorregelingen (verlicht regime NVKS)
 • administratieve dienstverlening
 • samenstellingsopdrachten inclusief overige non-assurance-opdrachten

 

In tegenstelling tot variant 1,2 en 3 betaalt u voor deze variant geen Scienta-licentiekosten

*Van de module kantoorregelingen is eveneens een beperkte versie beschikbaar voor kantoren die vallen onder het verlicht regime van de NVKS (maximaal twee accountants en maximaal vijf medewerkers) en die geen wettelijke controleopdrachten uitvoeren.

Aanvullende modules Novak Kwaliteitssysteem

De basisvarianten zijn eenvoudig uit te breiden met een aantal aanvullende modules:

Module HRM

Met de module ‘HRM’ creëert u een standaard voor uw kantoor op het gebied van Human Resource Management, of het nu gaat om arbeidsvoorwaarden, functieprofielen, beoordeling of opleiding. De periodieke updates zorgen ervoor dat bijvoorbeeld uw arbeidsvoorwaarden blijven aansluiten op actuele wettelijke bepalingen waar u mee te maken heeft.

Module Fiscale opdrachten

De module ‘Fiscale opdrachten’ bevat instructies per fase (aanvaarding en continuatie, planning, uitvoering en afronding) voor fiscale opdrachten, rekening houdend met het feit dat deze opdrachten door een accountantskantoor worden uitgevoerd, waardoor onder andere de NVKS, de VGBA en de Wwft van toepassing zijn.

Module BTW

De module Btw is een initiatief van het BTW-INSTITUUT in samenwerking met Novak en gaat in op alle denkbare btw-onderwerpen waarbij u de inhoud direct in uw praktijk kunt toepassen. Bijvoorbeeld over btw-aftrek en vrijstellingen, maar ook over bijzondere regelingen.

Het betreft een compleet en actueel online naslagwerk op het gebied van de btw dat in begrijpelijke taal is geschreven met links naar rechtspraak en beleid waardoor u ook deze informatie binnen handbereik heeft. De periodieke updates worden verzorgd door de ervaren btw-specialisten van het BTW-INSTITUUT.

Uitbreiding Novak Kwaliteitssysteem

Voor het Novak Kwaliteitssysteem bestaan er de volgende uitbreidingsmogelijkheden:

Uitgelicht: Novak onderhoudsabonnement

Voor kantoren die het maximale uit het Novak Kwaliteitssysteem willen halen, bieden wij het onderhoudsabonnement. Met één all-in tarief is het complete beheer van uw kwaliteitssysteem geregeld. Klik hier voor meer informatie over het onderhoudsabonnement. U kunt ook telefonisch contact opnemen met Marcel Kurvers (06-48313390),  projectmanager van het Novak Kwaliteitssysteem. Reviews van kantoren over het onderhoudsabonnement kunt u hier lezen.

Het Novak Kwaliteitssysteem is opgenomen in de cloudoplossing ‘Scienta’. Voor dit gebruik neemt u licenties af op basis van het aantal medewerkers dat werkzaam is binnen uw kantoor. Zo dient een kantoor met vijf medewerkers, vijf gebruikerslicenties voor Scienta aan te schaffen. Voor de variant ‘eenmanskantoor’ van het Novak Kwaliteitssysteem, zijn geen Scienta-licenties benodigd. Klik hier voor een overzicht van de licentietarieven voor Scienta.