Financieel Recht raakt iedereen!
Iedereen heeft te maken met Financieel Recht, zeker ondernemers. Financiering van het pand, verzekeringen voor het bedrijf en personeel, en uiteraard alle soorten van pensioenopbouw. Van écht pensioen, tot lijfrente, beleggingen en risicoverzekeringen.
Verkopers
Aanbieders van deze financiële producten zijn soms net ‘keukenverkopers’ of ‘tweedehands autoverkopers’. Ze beloven gouden bergen, maar als puntje bij paaltje komt valt de opbrengst tegen en is het voorval net niet (helemaal goed) verzekerd. Ook financieel adviseurs – zeker in dienst van zo’n aanbieder – kunnen er wat van. Liever een productaanbod ‘er doorheen drukken’, dan niets verkopen of de concurrent ermee vandoor laten gaan.
Eigen verantwoordelijkheid?
Wie behoud en helpt dus de ondernemer? Is hij zelf te laks geweest, geloofde hij echt die gouden bergen en wilde een net wat lagere premie? Begreep hij het product wel echt? Of moet de verantwoordelijkheid toch bij de aanbieder/adviseur liggen en had deze zich meer integer moeten opstellen? We hebben sinds 2008 toch niet voor niets de Bankierseed?
Bijzondere zorgplicht
Er is vanuit de aanbieder sprake van een bijzondere zorgplicht bij financieel advies. Hoe ver dat reikt hangt altijd af van de specifieke omstandigheden. Wanneer is er dus sprake van een bijzondere zorgplicht jegens de klant en wanneer is het eigen verantwoordelijkheid? Wat is alsdan de eventuele schade en hoe moet die berekend en toegerekend?
Vertrouwen
De ondernemer moet en kan daarbij vertrouwen op zijn accountant (en belastingadviseur). Deze kent zijn klant én kan de brug vormen tussen partijen. Vaak zal de oplossing dan middellijk en voorhanden zijn.
Zo niet, dan zijn wij er: Gommer Advocaten, met de expertises pensioenrecht, financieel recht en verzekeringsrecht. Alles onder één dak én op het hoogste niveau!