De Wwft in de praktijk – Casussen van het Bureau Financieel Toezicht (BFT)

De mkb-accountantspraktijk krijgt met enige regelmaat te maken met witwaspraktijken en financiering van terrorisme. Waar moet u op letten bij uw werkzaamheden voor cliënten? Hoe herkent u een ongebruikelijke transactie? Om u hierbij te ondersteunen, publiceert Novak in samenwerking met het Bureau Financieel Toezicht (BFT) elke maand een Wwft-gerelateerde casus. Deze maand: ongebruikelijke transacties: witwassen via herwaardering.

Bureau Financieel Toezicht (BFT) voerde een onderzoek uit bij een accountantskantoor. In de administratie van een beleggingsfonds vond het BFT een aantal opmerkelijke waardestijgingen van onroerend goed.

De beheerder van het beleggingsfonds schafte onroerend goed in het buitenland aan voor een totaalbedrag van € 450.000. Twee weken later gaf een taxatierapport van een buitenlandse taxateur een waarde van € 950.000 aan. Voor het verschil nam het beleggingsfonds een herwaarderingsreserve op. Het fonds waardeerde zijn onroerendgoedportefeuille namelijk tegen de actuele waarde. De beheerder van het fonds had geen aannemelijke verklaring voor het verschil. Aangegeven werd dat de verkoper in een noodsituatie met haast had moeten verkopen.

Ook een herwaardering valt onder het transactiebegrip van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en moet door het accountantskantoor getoetst worden op ongebruikelijkheid.

Procedures inzake zowel het cliëntenonderzoek als de ongebruikelijke transacties vanuit de Wwft zijn opgenomen in het Novak Kwaliteitssysteem. Voor meer informatie zie hier op de website van Novak. Is uw kennis inzake de Wwft nog up-to-date? Wist u dat Novak ook in huis Wwft-cursussen verzorgd? Voor meer informatie stuur een e-mail naar novak@novak.nl.

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.