Duidelijkheid inzake verplichte anonieme meldingsregeling (Wwft / Wbk)

De anonieme meldingsregeling zoals genoemd in artikel 20a Wwft heeft met de komst van de Wet bescherming klokkenluiders (2023) extra aandacht gekregen. Diverse (online) discussies hebben inmiddels plaatsgevonden met betrekking tot de vraag of deze regeling ook voor Wwft-instellingen kleiner dan 50 medewerkers geldt. Het Bureau Financieel Toezicht (BFT) geeft nu duidelijkheid door invulling te geven aan het begrip ‘aard en omvang’.

Accountants hebben als Wwft-instelling op grond van bovengenoemd artikel in de Wwft de verplichting om over adequate voorzieningen te beschikken die hun medewerkers (of personen in een vergelijkbare positie) in staat stellen om een overtreding van de Wwft intern te melden. Dergelijke meldingen moeten anoniem gedaan kunnen worden via een specifiek en onafhankelijk kanaal. De invulling van deze verplichting moet passen bij de ‘aard en omvang’ van de instelling. Voor kleine Wwft-instellingen is het praktisch gezien onmogelijk om te voldoen aan de anonimiteitseis. Daarnaast worden Wwft-instellingen met minder dan 50 medewerkers door dit artikel uit de Wwft geconfronteerd met de Wet bescherming klokkenluiders.

Invulling begrip ‘aard en omvang’ door het BFT
In de Algemene Leidraad Wwft (pagina 64) is vermeld dat artikel 20a Wwft aansluit bij de bepalingen in de Wet Huis voor klokkenluiders op basis waarvan werkgevers een procedure moeten vaststellen voor het melden van een vermoeden van een misstand binnen hun organisatie. Bij de invoering van de Wet bescherming Klokkenluiders in 2023 is opgenomen dat de restrictie van tenminste 50 medewerkers niet geldt voor organisaties die werkzaam zijn in onder andere de sector financiële diensten (zoals accountantskantoren), producten en markten en voorkoming van witwassen van geld en terrorismefinanciering.

Op basis hiervan komt het BFT tot de conclusie dat ook Wwft-instellingen met minder dan 50 medewerkers een anonieme meldingsregeling moeten hebben.

Na consultatie van andere Wwft-toezichthouders hanteert het BFT nu een ondergrens van tenminste 10 medewerkers. Dit betekent dat het BFT van Wwft-instellingen met 10 of meer medewerkers verwacht dat zij beschikken over een meldingsregeling conform artikel 20a Wwft. Bij minder dan 10 medewerkers is dit ook mogelijk maar niet verplicht.

Model anonieme meldingsregeling
Het standpunt van BFT betekent dat accountantskantoren met 10 of meer medewerkers een anonieme meldingsregeling moeten hebben. In het Novak Kwaliteitssysteem is hiervoor zowel een instructie als een meldingsregeling opgenomen. Accountantskantoren die het verlicht regime NVKS toepassen (maximaal 2 accountants en maximaal 5 medewerkers) hoeven dus geen anonieme meldingsregeling te hebben. Voor deze accountantskantoren die gebruik maken van het Novak Kwaliteitssysteem volgt op korte termijn een update waarin het standpunt van het BFT is verwerkt.

Nog vragen over bovenstaande?
Schroom niet om bij eventuele vragen of opmerkingen met betrekking tot het Novak Kwaliteitssysteem in het algemeen of ten aanzien van deze update in het bijzonder, contact op te nemen met Novak (telefoon: 070-3524002 of e-mail: redactie@novak.nl). Voor (technische) vragen over (uw toegang tot) Scienta kunt u contact opnemen met Scienta (0341-700256) of e-mail support.scienta@woodwing.com.

Graag attendeer ik u tot slot op de mogelijkheid om hier rechtstreeks uw vragen aan één van de adviseurs van Novak DIRECT te stellen.

Comments are closed.