Financiering via uw boekhoudpakket, dé oplossing voor het mkb?

Financiering via uw boekhoudpakket, dé oplossing voor het mkb?

In de media zijn het vaak de grote multinationals die in de spotlights staan. Ergens begrijpelijk, maar ook wel raar wanneer u zich realiseert dat het mkb misschien wel belangrijker is. De cijfers liegen er niet om: 66,9% van de beroepsbevolking werkt er, het is verantwoordelijk voor een omzet van meer dan 580 miljard euro en het levert 62,2% van de totale toegevoegde economische waarde. Volgens het World Economic Forum zijn wij in 2017-2018 het meest concurrerende land in de EU, met  een mooie vierde plaats wereldwijd, en dat is mede te danken aan het mkb.

Financiering via uw boekhoudpakket, dé oplossing voor het mkb?Dat ik dit zeg is echter geen oproep voor meer aandacht voor het mkb in de media. Als deze scheve verhouding er enkel op het gebied van media-aandacht zou zijn, zou ik zeggen: ‘geen probleem!’. Er is echter een groter probleem, waar de scheve verhouding wel rechtgetrokken dient te worden: financiering. Op financieel gebied krijgt het mkb namelijk ook niet de aandacht die het verdient: slechts een paar procent van alle financieringen in Nederland gaat naar onze economische motor! En waar het World Economic Forum ons in algemene zin zeer hoog inschaalt, worden we qua financiële dienstverlening slechts op de 37e plaats gezet. Sterker nog, ten opzichte van het voorgaande rapport zijn we hierop zelfs gezakt. Kredietverstrekking aan het mkb is volgens het rapport de achilleshiel van onze economie. Dat moeten we gezamenlijk aanpakken!

Onnodig ingewikkeld en duur
Zelf ben ik met zowel het ondernemerschap als het financieringslandschap bekend. Inmiddels ben ik meer dan twaalf jaar ondernemer en daarvoor heb ik bij diverse banken gewerkt. Ik heb in die tijd tot mijn eigen frustratie ondervonden hoe onnodig ingewikkeld en duur het traject kan zijn dat leidt naar het indienen van een aanvraag. Om over de onzekere uitkomst dan nog maar te zwijgen. Naast mij telt dit land nog 1,1 miljoen andere ondernemers en ik weet zeker dat een groot deel daarvan deze frustratie met mij deelt en nog steeds worstelt met het verkrijgen van financiering. Dat allemaal terwijl externe financiering juist voor het mkb vaak essentieel is om te kunnen groeien en vernieuwen. Tegelijkertijd lopen investeerders enorme kansen mis.

Nieuwe ontwikkelingen
Gelukkig zijn er nieuwe ontwikkelingen in de markt die de weg naar financiering steeds makkelijker en sneller maken. Deze nieuwe ontwikkelingen zijn vaak technologisch van aard en worden geschaard onder de noemer Fintech. Een voorbeeld van zo’n nieuwe ontwikkeling is crowdfunding. De crowdfunders hebben vorig jaar bij elkaar voor meer dan 223 miljoen gefinancierd. Dit is zeker een goede stap, maar het moet in mijn ogen nog beter kunnen, want in het totale landschap van financiering is het nog slechts een druppel op een gloeiende plaat. Meer mkb’ers moeten een kans krijgen op de financieringsmarkt. De mkb’er moet bovendien meer keuzes hebben en meer macht krijgen, ook met betrekking tot de financieringsvoorwaarden. Tevens moeten de kosten naar beneden kunnen, ik denk dat de kosten die een traditionele financier maakt met zo’n 60% tot 80% verlaagd kunnen worden. Die besparing kan vervolgens terug worden gegeven aan de ondernemer.

Financiering via boekhoudpakket
Een oplossing waarbij de ondernemer ondersteund door zijn accountant nog sneller geholpen kan worden, meer keuzes heeft én de controle naar zich toe trekt, is om een financieringsaanvraag via uw boekhoudpakket te doen. Het is mogelijk om middels verschillende boekhoudpakketten een financieringsaanvraag te starten. U kunt zo binnen enkele minuten de haalbaarheid van een financieringsaanvraag automatisch berekenen en direct versturen naar verschillende financiers. Dat is iets wat hiervoor nog onmogelijk leek. Een financieringsaanvraag hoeft nu niet langer tijdrovend en onnodig onzeker te zijn. De financier heeft bovendien sneller een volledig overzicht van de partij die de financiering aanvraagt en daardoor kan de financier risico’s beter inschatten. Een typische win-winsituatie dus.
Er zijn echter wel een heleboel financieringsopties in de markt waaruit een ondernemer met zijn accountant kan kiezen. Het is dan ook moeilijk om te kiezen wat het beste is voor de fase waarin de onderneming zit. Daarnaast worden tarieven en voorwaarden overal anders weergegeven, waardoor vergelijken bijna onmogelijk is.

Meer lezen over financiering?
Op het blog De online accountant van Twinfield vindt u veel praktische informatie voor accountants. Binnenkort verschijnt hier het volgende deel over financiering.

Deze advertorial is geschreven door Sergio Torres voor Twinfield.

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.