Het voorkomen van verzuim doet ertoe!

Verzuim komt in iedere organisatie voor. Helemaal voorkomen dat uw werknemers uitvallen is  onmogelijk. Iedereen is weleens een dagje ziek. Maar met een goed beleid voor het voorkomen van verzuim kunt u verzuim wél flink verminderen.

Op dit moment is het ziekteverzuim in Nederland nog steeds hoog. Griep, verkoudheid en psychische klachten zijn de meest voorkomende oorzaken. Een op de vier werknemers ervaart (te) veel stress. Stress kan zorgen voor verschillende gezondheidsklachten en kan leiden tot verzuim. Het is daarom belangrijk om aandacht te hebben voor het voorkomen van verzuim.

Waarom is het voorkomen van verzuim belangrijk?

Als werkgever wilt u het (langdurige) ziekteverzuim in uw organisatie zoveel mogelijk voorkomen. Allereerst, omdat een zieke werknemer niet kan werken: daardoor mist u productiviteit en mogelijk ook omzet. Een andere reden om aandacht te besteden aan het voorkomen van verzuim: u moet een zieke werknemer (grotendeels) doorbetalen. De kosten voor verzuimbegeleiding en re-integratie bij langdurig verzuim kunnen snel oplopen. Een langdurig zieke werknemer kost je als werkgever gemiddeld € 400,- per dag.

Een verzuimverzekering kan een (groot) deel van deze kosten dekken. Benieuwd naar de mogelijkheden? Nationale-Nederlanden helpt u graag verder, ga naar nn.nl/verzuim voor al onze oplossingen.

Drie tips om te beginnen met het voorkomen van verzuim

Voordat u begint met het geven van extra aandacht om verzuim te voorkomen, is het belangrijk dat u eerst inzicht heeft in het type verzuim in jez bedrijf. Welk verzuim speelt er en wat zijn de oorzaken van het verzuim? Daarbij kan een Risico-inventarisatie & evaluatie (RI&E) helpen, deze kun je zelf maken of hulp van een professional inschakelen. Een RI&E is niet alleen een fijn hulpmiddel, maar ook wettelijk verplicht.

  1. Voer een preventief medisch onderzoek uit

Uw werknemers vullen een vragenlijst in en krijgen fysieke onderzoeken, als ze dat willen. Ze zijn niet verplicht dat te doen, maar het heeft ook voor henzelf voordelen. Namelijk: makkelijk en inzicht in hun eigen gezondheid en de risico’s die ze lopen.

  1. Besteed meer aandacht aan mentale ondersteuning

Een derde van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door psychische klachten. Denk aan overspannenheid, een depressie of angststoornis. Hoe u dit psychisch verzuim voor bent? Bijvoorbeeld door gesprekken met therapeuten of coaches te faciliteren, of door voorlichting over psychische klachten te geven. Daarnaast kunt u als werkgever ook het gesprek met medewerkers aangaan. Werknemers waarderen het als de werkgever gesprekken start over mentale gezondheid en privésituaties.

  1. Wijs een preventiemedewerker aan

Heeft uw bedrijf al een goede preventiemedewerker? Een preventiemedewerker werkt actief aan het verbeteren van de veiligheid en gezondheid in uw organisatie. Heeft u meer dan 25 werknemers in dienst? Dan is een speciale preventiemedewerker verplicht. Met minder dan 25 werknemers mag u als werkgever zelf de preventiemedewerker zijn.

Meer lezen over verzuim voorkomen? Bezoek de website van Nationale-Nederlanden voor meer informatie over verzuim en preventie.

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.