Hoe kiest u de juiste boekhoudsoftware?

Hoe kiest u de juiste boekhoudsoftware?

Bent u uw eigen accountantskantoor begonnen en staat u voor de keuze om de boekhoudsoftware te kiezen? Dit is een belangrijk moment in uw bedrijfsvoering! Met de juiste programma’s kunt u namelijk snel, efficiënt en makkelijk werken, op de manier die u voor ogen hebt. In dit blog ‘Hoe kiest u de juiste boekhoudsoftware‘ helpen we u met uw keuze.

De eerste keuze is makkelijk. Kies voor cloud-based boekhoudsoftware. Sommige accountantskantoren werken nog met standalone software, programma’s die op een vaste pc zijn geïnstalleerd en niet online zijn. Cloud-based werkt wel online en heeft de volgende voordelen:

  • vanaf elk apparaat toegang tot uw programma’s;
  • data wordt veilig bewaard, kan niet beschadigen als uw computer crasht;
  • real-time online samenwerken met klanten;
  • andere programma’s aan de boekhoudsoftware koppelen;
  • adviseren op basis van echt actuele data.

Veel ondernemers zijn nog een beetje huiverig voor de cloud. Data die ergens zweeft. Maar we gebruiken de cloud in het dagelijks leven al meer dan we beseffen. Denk maar aan e-mail, dropbox of internetbankieren.

Veiligheid
Let op dat u bij de keuze voor uw boekhoudsoftware nagaat hoe goed softwareleveranciers hun data beschermen. Een onafhankelijk keurmerk als ZekerOnline betekent dat een onafhankelijke instantie heeft gecontroleerd dat de softwareleverancier veilig met zijn data omgaat. Wees altijd kritisch op het gebied van veiligheid. U beheert immers gevoelige data van uw bedrijf – of van uw klanten. Bovendien worden er door de nieuwe wetgeving op het gebied van online privacy (de AVG) hoge eisen aan uw databescherming gesteld. U moet desgevraagd aan uw klanten kunnen vertellen welke maatregelen u hebt genomen en bij een datalek kunt u eventueel worden beboet.

Uw dienstverlening
Dus u kiest voor online software met goede garanties op het gebied van online veiligheid. Daarna komt eigenlijk de belangrijkste vraag, namelijk, welke diensten wilt u uw klanten kunnen bieden? Wilt u hen bijvoorbeeld ook helpen automatiseren? In welke sector of welk type ondernemer specialiseert u zich, en waar heeft deze groep behoefte aan? Zorg dat u voor modules en programma’s kiest die u hiervoor kunt inzetten.
Ook is het verstandig om alvast na te denken over de toekomst. Wilt u beginnen met financieel advies, maar uiteindelijk ook debiteurenbeheer overnemen van uw klanten? Zorg dan dat uw software makkelijk uitgebreid kan worden en dat u kunt groeien als ondernemer, zonder op hele andere systemen te moeten overstappen.

Koppelingen
Zo komen we op het volgende punt: koppelingen. Boekhoudsoftware kan gekoppeld worden aan allerlei andere programma’s, zoals internetbankieren, scan- en herkensoftware, kassasystemen, webshops, personeelsadministratie-software, ERP- en CRM-programma’s. Cijfers stromen dan automatisch van deze programma’s de boekhouding in. Hiermee bespaart u heel veel tijd en u minimaliseert de kans op handmatige invoerfouten. Kies dus voor boekhoudsoftware waaraan u verschillende andere programma’s kunt koppelen. Denk hierbij weer goed aan de dienstverlening die u wilt aanbieden. Wat voor programma’s gebruiken uw (toekomstige) klanten? Goede boekhoudsoftware kan koppelen met heel veel andere programma’s. Dan kunt u bij uw klanten een mooie productiestraat installeren die de boekhouding automatiseert, waardoor u meer tijd hebt om hen bij te staan met real-time advies.

Prijs
Er zijn uiteraard hele eenvoudige, goedkope en hele uitgebreide en meer prijzige boekhoudprogramma’s. Wat het beste is voor uw bedrijf, is afhankelijk van wat u met de boekhoudsoftware wilt doen. De software moet vooral passen bij uw dienstverlening. Wees ook kritisch op het gebied van functionaliteiten. Betaal niet voor mogelijkheden die u nooit gebruikt. Maar kies wel voor functies waarmee u op de lange termijn veel tijd bespaart.

Uitproberen
Hebt u een boekhoudprogramma op het oog? Hak niet te snel de knoop door. Veel boekhoud- en andere software mag u een periode (gratis) uitproberen voor u een abonnement afsluit. Doe dit om alle functionaliteiten goed te testen. Kunt u ermee werken zoals u voor ogen had? Is het praktisch en logisch? Werkt het programma ook prettig voor uw klanten?
Probeer verschillende systemen uit voor u de echte keuze maakt. Want de juiste keuze voor software zorgt ervoor dat u nog jaren prettig en efficiënt kunt werken.

Download gratis het whitepaper
Adviseer uw klant bij de start van zijn bedrijf. De start van een bedrijf is niet niks. Ondernemers hebben een enorme passie voor hun vak, maar het runnen van een bedrijf is vaak nieuw en onbekend. Als accountant of eigenaar van een accountantskantoor kunt u hen helpen. Download het gratis whitepaper ‘adviseer ondernemers bij de start van hun bedrijf‘.

Deze advertorial wordt u aangeboden door Twinfield.

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.