CrowdfundingHub: ‘De mkb-accountant laat kansen liggen op het gebied van alternatieve financiering’

Lenen van de bv (inclusief rekening-courant)

Een dga kan zijn beleggingen financieren met een lening van zijn bv. In box 3 wordt een fictief rendement belast voor zover de waarde van de beleggingen het bedrag van de opgenomen lening overtreft. De betaalde rente is verder geen aparte aftrekpost meer voor de inkomstenbelasting. Het lenen moet gebeuren op zakelijke voorwaarden. Een onderdeel van de zakelijkheid is een schriftelijke vastlegging. Bespreek met uw klant welke voorwaarden hij nog meer overeen moet komen. Als hij de lening is aangegaan voor de eigen woning, dan is de rente aftrekbaar. Betreft het een lening van na 2012, dan moeten bij de aangifte inkomstenbelasting in beginsel extra gegevens over de lening worden verstrekt aan de Belastingdienst. Vraagt u dit indien nodig na bij uw klant.

Heeft uw klant als dga een structureel hoge rekening-courantschuld bij zijn bv, dan loopt hij het risico dat de fiscus (een deel van) de schuld aanmerkt als dividenduitkering en een correctie aanbrengt, eventueel zelfs verhoogd met een boete. Dit risico kunt u voor uw klant verminderen door bijvoorbeeld de bedragen af te splitsen die hij heeft geleend voor de aankoop van beleggingen, de eigen woning of andere grote privé-investeringen. U moet hiervan dan (zakelijke) leningsovereenkomsten opstellen en uw klant moet de overige voorwaarden uit de overeenkomst ook naleven. Het kabinet wil het overmatig lenen bij de eigen bv ontmoedigen door met ingang van 1 januari 2022 inkomen in box 2 te constateren voor zover de totale som van schulden bij de eigen bv meer bedraagt dan € 500.000 (met uitzondering van eigenwoningschulden).

Elke morgen het meest actuele fiscale nieuws in uw mailbox? Uw fiscale vragen direct beantwoord? Door lid te worden van Novak ontvangt u automatisch het laatste fiscale nieuws (via Fiscanet, Novak-partner). Via Novak DIRECT kunt u al uw fiscale vragen voorleggen aan één van onze specialisten. Nog een gemak van het Novak kantoorlidmaatschap

Bron: Fiscanet – Novak-partner

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.