Laden bijeenkomsten
 • Dit evenement is voorbij.

Seminar Robotic Accounting 2019

Date 17 april 2019 @ 13:00 - 19:00
Location EXPO Hoevelaken
Koninginneweg 1
Hoevelaken, Nederland
+ Google Maps

Op woensdag 17 april 2019 wordt voor het 3e achtereenvolgende jaar het “Seminar Robotic accounting georganiseerd met actuele onderwerpen.

Dit congres wordt gehouden in Hoevelaken en duurt ongeveer van 13.00 tot 19.00 uur.

Robotic accounting richt zich met name op administratieve processen en heeft ook betrekking op het aanpassen van bestaande softwaresystemen om de workforce te verminderen.

Artificial intelligence (AI), oftewel Kunstmatige intelligentie, wordt toegepast om machines (computers) in staat te stellen om taken op een ‘slimme’ (smart) manier uit te voeren. Zo maakt, in relatie tot de accountancy, Machine learning (ML) onderdeel uit van AI dat beoogt de boekhouding en audit daarvan verregaand te automatiseren. AI en Machine Learning  gaan hand in hand als het gaat om Robotic accounting.

Ook andere ontwikkelingen (standaarden) dragen bij aan Robotic accounting. Denk aan UBL als standaard formaat voor het elektronisch uitwisselen van facturen (en andere handelsdocumenten), RGS als standaard voor de grootboekadministratie en PSD2 als het gaat om bankmutaties.

Doelgroep
Geïnteresseerden inzicht bieden in visie en oplossingen op het gebied van robotic accounting en gerelateerde ontwikkelingen, zoals: Artificial intelligence (AI), Elektronisch factureren en -factuurverwerking op basis van UBL, RGS en natuurlijk PSD2.

Live
Tijdens het seminar wordt door meerdere partijen LIVE gedemonstreerd hoe elektronisch factureren nu echt werkt, zowel qua verzenden als ontvangen en verwerken van elektronische facturen in de boekhoudhouding. Dus geen powerpoint en theorie over gebruikte techniek, maar LIVE ervaren hoe elektronisch factureren nu echt werkt voor de gebruiker. Ervaar zelf welke aanbieders deze uitdaging aan gaan.

Programma
Op het programma staan de volgende onderwerpen en sprekers (onder voorbehoud):

 • Inleiding en toelichting “Gids boekhoudsoftware 2019” (die eveneens verschijnt op 17 april 2019). Met ook inzicht in actuele ontwikkelingen en innovaties die door softwareleveranciers al dan niet omarmd worden. Specifiek wordt ingegaan op het gebruik van het Referentie grootboekschema (RGS) en de kenmerken die benodigd zijn binnen standaard boekhoudsoftware om “RGS Ready” te zijn.
  Door dagvoorzitter Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED.
 • Heeft Blockchain nu wel of geen toekomst?
  Bij blockchain kunnen alle deelnemers meekijken. Dat zorgt voor een extreem transparant proces. Zo wordt het mogelijk om transacties door de hele keten te volgen en controleren, waardoor een soort geautomatiseerde accountant ontstaat. Voorbeelden die hierdoor efficiënter en goedkoper kunnen worden uitgevoerd zijn de controle van intellectueel eigendom, reputatie management en de authenticatie van het cv. Oordeel zelf na deze concrete uitleg over de werking en de toepasbaarheid van blockchain. Door Marthijn van Beusekom QT, specialist Financiële Logistiek Rabobank Utrecht.
 • No hands accounting
  “No hands accounting Lab” is de werktitel van een project dat softwareleverancier Exact uitvoert met een groep gedreven accountants- en administratiekantoren. Doelstelling is bestaande No hands accounting
  ( Robotic accounting) zo optimaal mogelijk en real-time in te zetten binnen de dagelijkse boekhoudprocessen en waar nodig te verbeteren. 5 uur tijdsbesparing per medewerker per maand wordt realiteit door o.a. bulkverwerking van automatisch boeken, automatische import van bankafschriften en realtime afletteren. Een van de deelnemers is accountantskantoor Omnyacc met meerdere vestigingen in met name Noord-Holland. Binnen Omnyacc is ”No hands accounting” al voor een belangrijk deel werkelijkheid in de praktijk. Marichelle Gietema MSc, data scientist bij Exact, geeft een kijkje in de keuken wat betreft behaalde resultaten bij Omnyacc. Marichelle heeft daarvoor data-analyse ingezet om de behaalde resultaten te meten. Bovendien is de specialist van Omnyacc tijdens de pauze beschikbaar om vragen te beantwoorden en van gedachten te wisselen.
 • Robotic Revenue Validation
  Vooruitstrevende techbedrijven moeten bewijzen dat hun digitaal gegenereerde omzet 100% accuraat en compleet is. Peter Engel MSc RA, Actuals.io, werkt met een ‘Independent Revenue Validation-platform’ om realtime te meten of bijvoorbeeld alle transacties als opbrengsten worden geregistreerd. Met onder de motorkap 24/7 ‘robo’-auditors die zelfstandig loggen als een transactie (verkoop, abonnement, order, o.i.d.) heeft plaatsgevonden. Oftewel Insure for assurance: continue, geautomatiseerde omzetrondrekening in de praktijk bij onder meer: Takeaway.com, MultiTankcard en ParkMobile. Peter deelt zijn Robotic ervaring en visie met u.
 • PSD2, in de context van robotic accounting
  Inmiddels heeft de Eerste Kamer (2-12-2018) het wetsvoorstel goedgekeurd om de Europese Richtlijn betaaldiensten (PSD2) in Nederland in te voeren. De belangrijkste vernieuwing van PSD2 is dat zij, mits de rekeninghouder daarmee instemt, banken verplicht om toegang tot de betaalrekening te geven, aan nieuwe typen betaalinitiatie- en informatiedienstverleners. Via ‘Third Party Providers’ (TPP’s) krijgt de rekeninghouder real-time (7×24) informatie van zijn betaaltransacties vanaf één of meer bankrekeningen. Daarnaast wordt het mogelijk om betalingen te initiëren via de TPP. Dit deel van PSD2 wordt ‘Access to Account’ (XS2A) genoemd.Uitwisselen van de informatie met boekhoud- en ERP-systemen maakt deel uit van deze ontwikkeling. Emile Kouwenhoven MSc, Knab, zal nadere uitleg geven over de rol van PSD2, mede in relatie tot deze gegevensuitwisseling. Drs. Hessel Kuik CMA, Bizcuit, vult Emile aan vanuit zijn rol als (aankomend) TPP en robotic accounting expert.
 • Toekomst accountancybranche en out-of-the-box denken
  Martin de Bie, adviseur innovatie bij 216, geeft zijn beeld over de toekomst van de accountancybranche. Wat zijn de ontwikkelingen, die hij ziet vanuit andere branches en landen, die onze dienstverlening kunnen gaan beïnvloeden? Heeft robotic of no-hands accounting nog wel een rendabele toekomst als specifieke dienst in de accountancy of moeten we meer investeren in tools voor smart periodieke (integrated) reporting i.c.m. externe bronnen. Waarom bundelen we niet onze krachten en creëren we een ‘trusted’ innovatief accountancy platform in Nederland om het MKB beter te bedienen met een gestandaardiseerd ecosysteem, zoals Alibaba of Amazon voor de retail ook een platform is? Durf out-of-the-box te denken en stop eindelijk om achter de hypes van de leveranciers aan te lopen.
 • Elektronisch factureren en elektronische facturverwerkingInleiding
  Inleiding en toelichting op de nieuwste versie van de “Complete gids elektronisch factureren“. Met inzicht in standaards als UBL en PEPPOL. Betrokken organisaties en specifieke dienstverleners op het gebied van elekronisch factureren. Door Gerard Bottemanne, Onderzoeksbureau GBNED.Elektronisch factureren op basis van UBL: LIVE
  Het gaat om real-time demonstraties waarbij elektronische facturen aangemaakt, verstuurd, ontvangen en verwerkt worden. Dus geen powerpoint en vooraf gesimuleerde testcases, maar LIVE elektronisch factureren met zelfs inbreng van de deelnemers.
  Ervaar zelf welke softwareleveranciers deze uitdaging aan gaan? 

Informatiemarkt
Maak op de informatiemarkt nader kennis met (onder andere):

 

Kosten
De kosten voor het bijwonen van het congres bedragen €175 per persoon, inclusief koffie/thee en catering.

Locatie
EXPO Hoevelaken

Koninginneweg 1
3871 JZ Hoevelaken
(gratis parkeren op eigen terrein)

Meer informatie en aanmelden
cursuscode: 104503
PE-uren: 3
Online informatie over het seminar en inschrijven via www.ictinnovatiecongres.nl.

Contact
Voor meer informatie over dit congres kunt u contact opnemen met:
Onderzoeksbureau GBNED, Gerard Bottemanne, email gerard@gbned.nl, mob 06 10069402.

Print Friendly, PDF & Email

Gegevens

Datum:
17 april 2019
Tijd:
13:00 - 19:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, ,

Organisatoren

GBNED
Novak Opleidingen

Locatie

EXPO Hoevelaken
Koninginneweg 1
Hoevelaken, Nederland
+ Google Maps