Rectificatie nieuwsbericht: Opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordelingen bij NOW en TVL

In aanvulling tot het nieuwsbericht van 6-10-2022.

Voor het Assurance-rapport bij de NOW (3900N) is de OKB niet verplicht vanuit de regelgeving, maar wel zeer aan te raden. Vaak schrijft het kwaliteitssysteem voor dat bij een eerste verklaring voor een nieuwe standaard, een OKB verplicht is.

Dit moet zijn:

Opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordelingen bij NOW en TVL
Novak heeft afgelopen maand weer een aantal kwaliteitsreviews mogen doen bij accountantskantoren. We spreken de kantoren dan ook over de NOW en TVL. Het blijkt dat het voor accountants niet duidelijk is bij welke opdrachten een verplichte opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordeling (OKB) uitgevoerd moet worden.

Voor de samenstellingsverklaring bij de NOW (4415N) is de OKB verplicht. Ook geldt voor de samenstellingsverklaring voor de TVL (4416N) een verplichte OKB.
Voor het Assurance-rapport bij de NOW (3900N) is de OKB niet verplicht vanuit de regelgeving, maar wel zeer aan te raden. Vaak schrijft het kwaliteitssysteem voor dat bij een eerste verklaring voor een nieuwe standaard, een OKB verplicht is.Als voorbeeld beschrijft paragraaf 19 van standaard 4415N: “De accountant dient een opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordeling (OKB) te laten uitvoeren… of een andere maatregel te nemen die minstens zo effectief is als een opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordeling.”
A17 licht hierbij onder andere toe: “Dit is een waarborg in verband met het ontbreken van een verplichting om onafhankelijk te zijn van de opdrachtgever. Alhoewel de Verordening inzake de onafhankelijkheid van accountants bij Assurance-Opdrachten (ViO) niet van toepassing is, is hier de analogie toegepast dat een OKB een maatregel kan zijn bij deze bedreiging van objectiviteit. De kwaliteitsbepaler bepaalt in het kader van het kwaliteitsstelsel van de accountantseenheid de wijze waarop deze OKB-vorm krijgt. De NVKS is hier vormvrij in.”

De OKB is een vierogen-principe. Bij het opstellen van de standaarden bleek er behoefte aan een maatregel rondom objectiviteit van de accountant. Deze maateregel is ingevuld met een OKB. De OKB moet uitgevoerd worden door een onafhankelijke accountant met certificeringsbevoegdheid, voordat de verklaring bij de NOW en/of TVL afgegeven wordt.

De accountants van Novak kunnen u ondersteunen bij het uitvoeren van de OKB aan de hand van een Checklist Opdrachtgerichte Kwaliteitsbeoordeling.

Heeft u ook een vraag over de verplichte opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordeling (OKB) voor de NOW opdrachten, of heeft u een andere vraag (vaktechnisch of kantoorgerelateerd)? Neem dan contact op met Novak DIRECT via 085-0220150. Wij helpen u graag verder!

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.