Tijdelijke verlaging invorderingsrente en belastingrente en bijzonder uitstel van betaling na 1 oktober 2020

Novak DIRECT Adviseur Remco Ruinemans heeft de laatste stand van zaken met betrekking tot de belasting- en invorderingsrente en het bijzonder uitstel van betaling (van de Belastingdienst) voor u bekeken en deze kan als volgt worden weergegeven.

Belasting- en invorderingsrente
Met betrekking tot de belasting- en invorderingsrente geldt dat:

  1. de invorderingsrente van 23 maart 2020 tot en met 31 december 2021 naar 0,01% gaat.
    Dit geldt voor alle openstaande belastingschulden.
  2. de belastingrente per 1 oktober 2020 voor alle belastingen waarvoor belastingrente geldt naar 4% gaat (dus ook voor de vennootschapsbelasting)

Het is dus advieswaardig om uw cliënten bij langs te lopen, en waar nodig richting de client voor te stellen om een voorlopige aanslag 2019 op te laten leggen ter besparing van belastingrente.
Wellicht zijn er ook reeds verzorgde aangiften inkomsten- en/ of vennootschapsbelasting waar een te betalen bedrag uit volgt, die u nog niet heeft ingediend voor de client. Het is naar onze indruk advieswaardig om hier ook aandacht aan te besteden.

Bijzonder uitstel van betaling na 1 oktober 2020
Voor openstaande belastingschulden waarvoor nog een bijzonder uitstel van betaling van drie maanden in verband met de Corona crisis loopt is het van belang geworden tot wanneer dit uitstel loopt.

Indien dit uitstel reeds loopt tot 1 januari 2021, dan komt de Belastingdienst in december 2020 met een betalingsregeling waarin de schulden gedurende twee jaar kunnen worden afgelost.

Indien dit uitstel afloopt voor 1 januari 2021 dan geeft de Belastingdienst in overweging om het bijzonder uitstel van betaling voor 1 oktober 2020 te verlengen. Dit geldt ook indien het uitstel van
drie maanden nog niet is afgelopen. Wij krijgen de indruk dat nieuwe verlengingsverzoeken er voor zorgen dat er tot 1 januari 2021 bijzonder uitstel ontstaat. Dan geldt vervolgens wat in de vorige alinea is aangegeven.

Voor meer informatie over deze onderwerpen verwijzen wij graag naar :

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/coronavirus/content/bijzonder-uitstel-van-betaling-na-1-oktober-2020  en
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/coronavirus/content/tijdelijke-verlaging-invorderingsrente-en-belastingrente.

Vragen? Neem contact op met Remco Ruinemans van Novak via r.ruinemans@novak.nl of via onze servicedesk Novak DIRECT.

Wij helpen u graag.

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.