Vlotter debiteurenbeheer mogelijk dankzij Instant Payments

24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar. Met de komst van Instant Payments in 2019 kunnen online betalingen te allen tijde plaatsvinden. De betaling wordt binnen vijf seconden bijgeschreven op de bankrekening van de begunstigde. De Nederlandse banken maken Instant Payments mogelijk in een gezamenlijk project onder aansturing van Betaalvereniging Nederland.

“Als een klant van de Rabobank geld wil overmaken naar een klant van de ING, moeten er heldere interbancaire afspraken zijn die dat mogelijk maken”, vertelt Frans van Beers, manager Betalingsverkeer Productmanagement bij Betaalvereniging Nederland. “Wij zijn in 2012 in het leven geroepen om de collectieve, niet-competitieve elementen van het betalingsverkeer in Nederland te organiseren, onder andere op het gebied van cash, cards en giraal.” Bij Betaalvereniging Nederland, gevestigd in Amsterdam, zijn zowel banken als betaalinstellingen aangesloten.

Direct
De laatste vier jaar is er hard gewerkt aan het mogelijk maken van Instant Payments. “Op dit moment is het zo dat overboekingen tussen banken plaatsvinden van maandag tot en met vrijdag gedurende kantoortijden. In Nederland zijn daarvoor veertien overdrachtsmomenten op een dag; een interbancaire overboeking is dan binnen één tot twee uur afgehandeld. Dat is heel netjes”, vertelt Frans. “In een tijd dat heel veel dingen direct gaan, zoals chatten of een bericht sturen via Whatsapp, vragen veel partijen zich echter af waarom er ook digitaal nog geen directe betalingen op elk moment van de dag mogelijk zijn. De Nederlandse banken sluiten met de invoering van Instant Payments aan op de trend dat transacties steeds meer 24/7 plaatsvinden.”

Garantie
Instant Payments zijn gebaseerd op een Europese standaard: het ‘SEPA Instant Credit Transfer Scheme Rulebook’, zoals gepubliceerd door het European Payments Council (EPC). Vanaf begin 2019 zullen in Nederland individuele betalingen via mobiel bankieren en internetbankieren als eerste via Instant Payments worden afgehandeld. Uiterlijk 1 mei 2019 zullen banken en betaalinstellingen, die hebben toegezegd mee te doen aan dit initiatief, Instant Payments bieden. “Voor online betalingen is bijvoorbeeld iDEAL al twaalf jaar lang een goede oplossing. Voor de ontvanger van een betaling biedt iDEAL de garantie dat die transactie naderhand wordt afgehandeld. Voor veel zakelijke gebruikers is dat prima. Daarnaast zien we een vraag naar betaalmogelijkheden waarbij de begunstigde direct over het geld kan beschikken. Instant Payments is in die zin vergelijkbaar met contant betalen. Je hebt direct het bedrag in handen en kunt het ook weer direct gebruiken. De infrastructuur wordt op dit moment getest. In het voorjaar van 2019 wordt Instant Payments door de banken uitgerold”, aldus Frans van Beers.

Gemeengoed
De meeste banken en betaaldienstverleners in Nederland werken van meet af aan actief mee en zullen in 2019 Instant Payments aanbieden. Banken die van plan zijn om er gelijk mee van start te gaan, zijn ABN AMRO, ASN Bank, ING, Knab, Rabobank, RegioBank en SNS. Andere banken hebben al aangegeven later ook aan te willen haken. Frans verwacht dat Instant Payments snel gemeengoed zullen worden. Hij verwacht dat er in het betaalgedrag veranderingen kunnen optreden. “Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een tijdelijke medewerkster graag bij een bedrijf wil werken dat haar op zaterdag uitbetaalt, zodat zij in het weekend over haar geld beschikt.”, licht hij toe. “Bij het verhuren van een appartement zou de huurder direct de sleutel kunnen krijgen op het moment dat de verhuurder ter plekke de betaling heeft ontvangen van de huurder. Bedrijven zouden er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om degenen die direct willen betalen voor een product een lager tarief aan te bieden. Er is immers direct zekerheid over de betaling. Ga je een dag zitten met een aantal creatievelingen, dan volgen er vast en zeker talloze ideeën die realiteit kunnen worden als gevolg van de introductie van Instant Payments.”

Impact
Via haar website en met infographics en presentaties informeert de Betaalvereniging Nederland zakelijke partijen dat ze in hun bedrijfsvoering en boekhouding er rekening mee moeten houden dat zij vanaf volgend jaar op elk moment van de dag een betaling kunnen binnenkrijgen. Tijdens zijn presentatie op het ICT Accountancy Jaarcongres op woensdag 31 oktober 2018 zal Frans van Beers mkb-accountants informeren over de komst van Instant Payments. “Op het congres zal ik de aanwezige accountants toelichten welke wijzigingen eraan zitten te komen. Ze hoeven daar niet direct iets mee te doen, maar ze moeten zich wel realiseren dat er gevolgen kunnen zijn voor hun klanten als betalingen de klok rond worden bijgeboekt. Dat maakt onder andere een vlotter debiteurenbeheer mogelijk. En de ontvangers kunnen die inkomsten ook weer direct gebruiken voor hun betalingen. Discussie over wel of niet betaald hebben  – ‘het zit in de pijplijn’ – kan straks niet meer, zowel voor betalers als ontvangers. Er is betaald of niet”, aldus Frans van Beers. Bedrijven bepalen zelf hoe zij van de  mogelijkheden van Instant Payments gebruik willen gaan maken.

Effecten
Instant Payments zoals dat in Nederland wordt ingevoerd voldoet aan de voorwaarden van SEPA. Die schrijven voor dat betalingen in Europa (in euro) op dezelfde wijze worden verwerkt. Instant Payments is optioneel; alleen banken die willen meedoen gaan Instant Payments bieden. De banken in Nederland zien Instant Payments als een basisinfrastructuur. Veel andere landen zien het vooralsnog als een additionele dienstverlening waar klanten al dan niet in combinatie met een mobiele applicatie gebruik van kunnen maken. “Betaalvereniging Nederland begeleidt de nationale invoering van Instant Payments binnen Nederland. Betalingen tussen Nederlandse bankrekeningnummers zullen via Instant Payments gaan lopen. Als Instant Payments bij ons de norm zijn, verwacht ik dat ook andere SEPA-landen zullen volgen”, aldus Frans van Beers.

Informatie
Op de website van de Betaalvereniging (www.betaalvereniging.nl) is de actuele informatie over de invoering van Instant Payments in Nederland te vinden. Daar staan ook de links naar de informatie bij de banken en de Europese ontwikkelingen.

Dit artikel komt uit Accountantsmagazine nummer 4 van 2018. Deze editie staat in het teken van het ICT Accountancy Jaarcongres. Bent u nieuwsgierig naar de rest van de artikelen? In week 43 valt het magazine bij u op de mat. Alle edities die tot nu toe zijn verschenen vindt u op deze pagina.

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.