Waarom Accountantskantoren een van de meest kwetsbare doelwitten zijn voor Cybercriminaliteit

Waarom Accountantskantoren een van de meest kwetsbare doelwitten zijn voor Cybercriminaliteit: De Onontkoombare Realiteit
De cyberwereld staat in brand vanwege de vele incidenten. Zelfs de Nederlandse overheid onderkent de cyberrisico’s en treft nu doortastend maatregelen. Binnen de accountancy blijft het echter verrassend stil over dit onderwerp. Zorgwekkend, want cybercrime en cyberrisico’s zijn zeer relevant voor de accountantscontrole.

bron: Accountant

Waarom is de accountancy een waardevol doelwit voor cybercriminelen?
Accountantskantoren zijn een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen vanwege de grote hoeveelheid gevoelige gegevens die ze bezitten. Denk hierbij aan financiële gegevens van klanten, belastinggegevens, bankgegevens en intellectueel eigendom. Door te infiltreren in netwerken van accountants kunnen hackers toegang krijgen tot waardevolle gegevens, die kunnen worden gebruikt voor financieel gewin of voor andere kwaadaardige doeleinden, zoals identiteitsdiefstal of bedrijfsspionage. Bovendien kunnen succesvolle aanvallen op accountantskantoren verstrekkende gevolgen hebben, hun reputatie aantasten en het vertrouwen van klanten aantasten. bron: networking4all

Het toenemende risico van cyberaanvallen tegen accountantskantoren
Hoewel de toename van cyberaanvallen in de afgelopen twee jaar bedrijven in alle sectoren heeft getroffen, lopen accountantskantoren een bijzonder risico om het slachtoffer te worden van een cyberaanval. Volgens Accounting Today is het aantal cyberaanvallen op accountantskantoren sinds het begin van de covid-19-pandemie met 300% gestegen.

bron: naqcyber

Toegang tot gevoelige financiële data
Accountantskantoren beheren een schat aan gevoelige financiële gegevens van bedrijven en particulieren. Een succesvolle hack kan leiden tot de diefstal van deze gegevens, met verwoestende financiële en juridische gevolgen voor zowel het kantoor als zijn klanten.

De keten als zwakste schakel
Steeds vaker vallen cybercriminelen via leveranciers en zakenpartners hun (eind)doelen aan. Heel geraffineerd – en gevaarlijk. Hackers dringen binnen bij één leverancier en maken gevoelige informatie van vele (soms wel duizenden) organisaties buit. Het zijn bijvoorbeeld leveranciers of adviseurs die toegang moeten hebben tot een bedrijfsnetwerk van hun klanten om hun werk te kunnen doen. Hackers kunnen via die toegang informatie stelen of het netwerk gijzelen om er dan losgeld voor te vragen.

Hoge mate van vertrouwelijkheid
Vertrouwelijkheid is de kern van de dienstverlening van accountantskantoren. Een inbreuk op de beveiliging kan het vertrouwen van klanten ernstig schaden en leiden tot reputatieschade die moeilijk te herstellen is.

Regelgeving en compliance druk
Accountantskantoren worden geconfronteerd met strenge regelgeving en compliance-eisen, zoals de AVG en de Wwft. Een cyberaanval kan leiden tot schendingen van deze regelgeving, met hoge boetes en juridische repercussies als gevolg.

Gebrek aan bewustzijn en training
Veel accountantskantoren onderschatten het belang van cybersecurity awareness en training. Medewerkers kunnen zich niet bewust zijn van de nieuwste dreigingen en kunnen zich daardoor onbedoeld blootstellen aan risico’s, zoals phishingaanvallen, social engineering en malware-infecties.

Afhankelijkheid van IT-middelen alleen biedt geen volledige bescherming
Hoewel het hebben van up-to-date IT-middelen van cruciaal belang is voor het beschermen van digitale activa, is het niet voldoende om volledige bescherming te bieden tegen geavanceerde cyberaanvallen. Menselijke fouten, zoals het klikken op verdachte links of het delen van inloggegevens, blijven de zwakste schakel in de keten. Daarnaast zijn wetgeving, het hebben van noodprocessen en ketenveiligheid zeer belangrijk om op orde te hebben. Deze dienstverlening doet een IT beheerder over het algemeen niet.

Eis van Verzekeringsmaatschappijen voor Cybersecurity Verzekering
Grote verzekeringsmaatschappijen stellen steeds vaker de eis dat bedrijven een adequate cybersecurity hebben geïmplementeerd, zoals het laten volgen van awareness trainingen door het personeel, voordat ze een cybersecurity verzekering kunnen afsluiten. Dit benadrukt het belang van het nemen van proactieve maatregelen om cybercriminaliteit te voorkomen.

Eenvoudige en betaalbare diensten voor risicoanalyse
Gelukkig zijn er eenvoudige en betaalbare diensten beschikbaar waarmee accountantskantoren hun cyber risico’s kunnen analyseren en passende maatregelen kunnen treffen. Deze diensten bieden inzicht in de huidige kwetsbaarheden en stellen kantoren in staat om effectieve maatregelen te nemen om zich te beschermen tegen cyberdreigingen.

Conclusie
In conclusie, het is van vitaal belang voor accountantskantoren om de ernst van cyberdreigingen te erkennen en proactieve maatregelen te nemen om zichzelf en hun klanten te beschermen tegen de verstrekkende gevolgen van een cyberaanval. Door te investeren in cybersecurity awareness, training en proactieve maatregelen, kunnen accountantskantoren hun digitale weerbaarheid vergroten en hun reputatie als betrouwbare dienstverlener behouden.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met Ron van de Sande van *Perfect Day cyber security via ron@perfectday.nl

*Perfect Day is een initiatief van Nationale Nederlanden.

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.