Box 3: Advies advocaat – generaal aan Hoge Raad

De wet rechtsherstel box 3 is ingevoerd om met terugwerkende kracht vanaf 2017 de wet inkomstenbelasting in overeenstemming te brengen met het arrest van de Hoge Raad van 21 december 2021 (het Kerstarrest).

In een procedure bij de Hoge Raad heeft de advocaat – generaal de Hoge Raad geadviseerd over de juridische houdbaarheid van deze wet.
De wet rechtsherstel box 3 schendt volgens advocaat – generaal Wattel, behalve voor spaarders, nog steeds het discriminatieverbod en het eigendomsrecht.

Bij ander vermogen dan spaartegoeden wordt volgens de advocaat – generaal nog steeds het discriminatieverbod en het eigendomsrecht  geschonden, omdat zeer verschillend renderende of negatief renderende beleggingen naar één uniform tarief worden belast.

De advocaat – generaal adviseert om een ‘tolerantiemarge’  vast te stellen tussen het wettelijk rendement volgens de wet rechtsherstel box 3 en het werkelijke netto rendement. Vervolgens zou de zaak terug gestuurd moeten worden naar het hof om  het werkelijke netto rendement te bepalen.

De uitspraak van de Hoge Raad wordt over circa 6 maanden verwacht.

Voor meer informatie verwijzen wij u ook naar https://www.hogeraad.nl/actueel/nieuwsoverzicht/2023/september/advies-ag-hoge-raad-wet-rechtsherstel-box-3-schendt/ .

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem contact op met Remco Ruinemans van Novak via r.ruinemans@novak.nl of via onze servicedesk Novak DIRECT.

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.