In het belastingplan 2025 is opgenomen dat een lijfrente of Oudedagsverplichting (ODV) ook mag toekomen aan een legataris. Nu is dat nog uitsluitend een erfgenaam. Ik licht het toe. Zie hier mijn vorige bedrage over de ingangsdata van lijfrenten/stamrecht.
Hoofdregel
Een lijfrente – verzekerd, bancair of beleggings -, of een Oudedagsverplichting wordt primair uitgekeerd aan de verzekeringsnemer/belastingplichtige. Ofwel, je gaat een overeenkomst aan voor jezelf. Tot 1992 (met overgangsregime tot 2001) mocht een uitkering uit een kapitaalverzekering met lijfrenteclausule bij leven ook toekomen aan een ander. Daarna dus niet meer.
Overlijden
Vanaf 1992 (met overgangsregime tot 2001) mag een uitkering alleen ingeval van ovelrijden nog toekomen aan een ander. Er zijn dan twee mogelijke begunstigden: een nabestaande of een erfgenaam, waaronder vanaf 2025 dus ook een legataris wordt geschaard. Dan, moet er onderscheid gemaakt worden tussen verzekerde lijfrenten en overige.
Verzekerde lijfrente
Een verzekerde lijfrente kan bij overlijden voor of na ingang aan ieder natuurlijk persoon toekomen, partner of niet. Als voorbeeld, ook mijn buurvrouw/-man kan mijn nabestaandenlijfrente krijgen. Er is alleen een beperking voor een tijdelijk uitkering als deze toekomt aan kinderen of neefjes/nichtjes. Dan moet de uitkeringen stoppen op hun 30-e, of levenslang zijn. Een uitkering aan een 31-jarig kind moet dus levenslang zijn!
Bancaire of beleggingslijfrenten en ODV
Bij deze lijfrenten of bij de ODV is het anders. Bij overlijden voor ingang mag de lijfrenteuitkering wederom toekomen aan ieder natuurlijk persoon. Voor de uitkeringsduur is er dan weer een beperking. Hij moet of minimaal 5 jaar duren voor de genoemde groep, maar niet langer dan tot 30 jaar. Of minimaal 20 jaar bij een ‘levenslange’. Een ODV moet bij overlijden van de DGA altijd toekomt aan een erfgenaam of vanaf 2025 een legataris, ook bij vooroverlijden. Als die partner bijvoorbeeld 55 jaar is, dan moet de uitkering duren tot diens 75e jaar.
Na ingang erfgenaam of legataris
Bij overlijden ná ingang moeten de resterende termijnen – die zijn immers vastgesteld- toekomen aan een erfgenaam, of vanaf 2025 dus een legataris. Het verschil tussen een erfgenaam en legataris is dat een legataris slechts ‘een specifiek’ vermogensbestanddeel krijgt en daartoe een vordering heeft op de nalatenschap. Een legataris kan zodoende nooit verantwoordelijk zijn voor schulden van de erflater. Hij heeft met andere woorden altijd een positieve opbrengst.
ODV
Voor bij DGA komt het nogal eens voor dat de 2e echtgenoot/partner geen erfgenaam is, dat zijn dan de kinderen. De oplossing tot nu toe was om deze echtgenoot/partner dan toch erfgenaam te maken voor 1%, met als aanvullende erfenis de ODV-uitkeringen. Vanaf 2025 kan deze echtgenoot/partner dus gewoon een legaat krijgen. Wel zo makkelijk!
Tip!
Mijn tip/advies is altijd: beslis gewoon hoe je een lijfrente/stamrecht/ODV wílt gebruiken/aanwenden. En beoordeel daarna pas of het fiscaal ook zo kan. Er kan namelijk meer dan vaak wordt geacht. Kennis van de materie is dan wel nodig uiteraard:)!.
Wilt u meer weten over dit onderwerp of kan ik u helpen met bovenstaande?
Neem dan contact op met &Gommer Pensions Group 013 207 0052 of kijk op : www.gommerpensions.nl
Theo Gommer, telefoon: 013-2070052/06-51449524
E-mail: theogommer@gommerpensions.nl
Website: www.gommerpensions.nl