Column Wim Huurman, Novak DIRECT HRM: Graag wat meer passie

Wie herkent het niet? Onredelijke leidinggevenden, collega’s en klanten. Kortaangebonden reacties en alles moet direct en foutloos. Perfect en op tijd wordt als vanzelfsprekend ervaren en is daarmee de nieuwe norm geworden. Alsof personeelstekorten, toenemende regeldruk en uitval door overbelasting niet mogen bestaan…  

Werkgeluk is vaak georganiseerd in app’s en programma’s en de tevredenheidsenquêtes met NPS-scores geven aan dat het allemaal erg goed gaat. Waarom kom ik dan zoveel getalenteerde mensen tegen die vrijwel allen mopperen? Met elkaar hebben wij een soort van sociaal wenselijke systemen bedacht die niet het echte gevoel weerspiegelen. Heeft iemand ooit een inspirerend leider of spreker zien schermen met statistieken en NPS-scores? Wat mij betreft moeten wij weer terug naar de basis.

Er wordt steeds minder ‘gegund’ bij opdrachtverstrekking. Alles moet worden aanbesteed, waarbij vaak de laagste prijs uiteindelijk vaak toch de doorslag geeft. Daarna raken partijen met regelmaat verwikkeld in juridische procedures om alsnog zaken als meerwerk op te kunnen voeren. Dit terwijl bekend is dat het beste is om ongebreideld vertrouwen te schenken vanaf het begin, tenzij je uiteraard bedot wordt. In dat geval moet je het snoeihard afstraffen (strategie van Anatol Rapoport).

‘’Hard werken voor iets waar wij niet om geven wordt stress genoemd. Hard werken voor iets waar wij van houden wordt passie genoemd. ‘’ (Simon Sinek)

Waarom gun je iemand iets? Uiteraard moet degene die je wat gunt een herkenbaar profiel hebben, authentiek zijn en betrouwbaar zijn. Maar dat is niet alles. Zelfs de beïnvloedingstactieken van Cialdini zijn niet genoeg. Wat mij betreft gaat het om passie.

Natuurlijk niet het lijden van Jezus, maar de intense en diepe interesse of bezieling die iemand heeft voor iets wat diegene motiveert om er tijd en energie in te steken en er goed in te worden. Iemand die gepassioneerd over zijn of haar vak vertelt werkt inspirerend en aanstekelijk. Die wint mijn gunfactor.

Je zou willen dat iedere, leidinggevende, collega en klant iets doet waar hij of zij gepassioneerd over is en hier op die manier over kan vertellen. Dan kunnen wij weer elkaar inspireren en gunnen. Weg met de statistieken en scores, weg met kortaangebondenheid, weg met aanbestedingen en juridische procedures. Met  passie komen wij verder en wordt het een stuk aantrekkelijker.

Graag vertel ik u op een gepassioneerde wijze over mijn mooie vakgebied. Heel veel inspiratie gewenst!

Heeft u vragen omtrent dit onderwerp? Neem dan contact op met:

Drs. Wim Huurman, Wim is HRM-adviseur en al meer dan dan tien jaar eigenaar van Pilatusdam Mens & Organisatie (zie www.pilatusdam.nl) en Novak DIRECT adviseur op HRM gebied.

Telefoon: 079-3313747/06-2060274
E-mail: wim.huurman@pilatusdam.nl.
Website: www.pilatusdam.nl

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.