De krapte op de arbeidsmarkt blijft aanhouden. Burnout (Psycho Sociale Arbeidsbelasting, afgekort PSA) is de meest voorkomende beroepsziekte. De druk op werkend Nederland is nog nooit zo hoog geweest. Steeds meer bedrijven en instellingen ervaren de problemen en ons mooie vakgebied krijgt (helaas eindelijk) de erkenning die het verdient.
De vraag naar ondersteuning bij arbeidsmarktcommunicatie, recruitment, modernisering van personeels- en beloningsbeleid, retentiebeleid en dergelijke is dan ook enorm. Belangrijke aangrijppunten, vaak helaas veel te laat en te weinig integraal ingezet.
Wat mij vooral opvalt is dat een belangrijk deel van het ‘laaghangende fruit’ niet wordt geplukt en benut. Wat dat is…? Tsja, wat is de ‘lijm’ in de organisatie? Wat is hetgeen wat mensen bindt? Hoe maken wij verbindingen en relaties? Nog geen idee… Natuurlijk wel: “COMMUNICATIE”.
Werkend Nederland functioneert onder maximale druk in een ‘stoompan’ en wij vergeten voor het gemak om in deze moeilijke tijden de onderlinge verbinding te versterken…Ik zal een voorbeeld geven. Hoeveel procent van uw dagelijkse communicatie is per app, email, notitie of ander eenzijdige manier? Vrijwel altijd is dat het allergrootste deel. En bij u, hoeveel procent ongeveer? Bij mij misschien wel 70% en dan let ik er bewust op.
U zult misschien denken, ja en dan? Graag geef ik het volgende inzicht mee. Van de volledige communicatie vormt taal nog geen 10% van het geheel. Klank vormt omstreeks 40% en lichaamshouding is goed voor de overige 50%. Bij het merendeel van onze communicatie vergeten wij dus voor het gemak 90%. Het is dus niet opmerkelijk dat het vaak mis gaat, het is opmerkelijk dat het nog zo vaak goed gaat…
Waarom bedrijven, juist nu, niet meer aandacht besteden aan vooral interne communicatie is wonderlijk. Waarschijnlijk is er sprake van een ‘na-ijleffect’. Laten wij eerlijk zijn, een aantal jaar geleden stond “DE KLANT” centraal. Dit verschuift naar “DE MEDEWERKER” centraal. De focus in communicatie is echter nog niet verschoven. Vaak krijgt externe communicatie meer aandacht dan de interne.
Dit terwijl het heel lastig is om elkaar te begrijpen. Onderstaand plaatje is hiervan een voorbeeld:
Daarbij is de communicatie vatbaar voor veel fouten. Zie hieronder de ‘communicatie-muur’:
Bedoeld ≠ Gezegd
Gezegd ≠ Gehoord
Gehoord ≠ Begrepen
Begrepen ≠ Akkoord
Akkoord ≠ Gedaan
Mijn ‘tip en truc’? Ga aan de slag met de interne communicatie en stel uw medewerker echt centraal!
Heeft u vragen omtrent dit onderwerp? Neem dan contact op met:
Drs. Wim Huurman, Wim is HRM-adviseur en al meer dan dan twintig jaar eigenaar van Pilatusdam Mens & Organisatie (zie www.pilatusdam.nl) en Novak DIRECT adviseur op HRM gebied.
Telefoon: 079-3313747/06-2060274
E-mail: wim.huurman@pilatusdam.nl.
Website: www.pilatusdam.nl