Veelgestelde vraag (fiscaal): Lening bij familielid voor eigen woning

Via Novak Direct kregen wij een vraag over een lening bij een familielid voor de aanschaf van een eigen woning. De vraag is als volgt:

Een cliënt wil een lening voor de aanschaf van een eigen woning afsluiten bij vader (familielening). Wat is een fiscaal acceptabele rente in dit kader? Er worden geen zekerheden gesteld door de cliënt.

Antwoord

Er moet in beginsel een ‘zakelijke’ rente op het moment van het sluiten van de leningsovereenkomst worden vastgesteld. Het blijft erg van de specifieke situatie van uw cliënt afhankelijk wat een fiscaal acceptabele rente/ zakelijke rente zou kunnen zijn. Met name eventuele specifieke risico’s die spelen bij de cliënt kunnen mogelijk aanleiding geven voor het vaststellen van een hoge(re) zakelijke rente. De volgende hof uitspraak geeft wel enige richting aan wat een zakelijke rente is in dit soort leningsovereenkomsten. In Hof den Haag 6 augustus 2019,  nr. BK-18/01013 is bepaald een rente van 9% bij een lening tussen ouder en kind zonder zekerheden niet volledig aftrekbaar was. De redenatie dat een rente van 9% op bijvoorbeeld een persoonlijke lening zonder zekerheden niet onzakelijk is hield voor dit Hof geen stand. Uiteindelijk stond het Hof een aftrekbare zakelijke rente toe van 4,5% voor een rentevaste periode van 15 jaar. Tegen deze uitspraak loopt bij het schrijven van dit nieuwsbericht nog steeds een beroep in cassatie bij de Hoge Raad. Wij zullen dus het definitieve oordeel van de Hoge Raad in deze casus nog af moeten wachten.

Voor meer informatie verwijzen u graag naar deze pagina. 

Voor een meer uitgebreide uitleg over bovengenoemd onderwerp (of andere fiscale onderwerpen) neem contact op met Remco Ruinemans van Novak via r.ruinemans@novak.nl of via onze servicedesk Novak DIRECT.

Wij helpen u graag.

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.