Financiële Planning – lucratief en leuk!

Interview met Luuk Bos AA FFP van Bos & Haeck Accountants Fiscalisten over het PENTA Programma. Luuk heeft samen met Gertjan Zweep AA RB een klein accountantskantoor in het Noord-Hollandse Schagen. Ze werken met een team van 5 medewerkers. Via Novak zijn ze in contact gekomen met het PENTA Praktijkprogramma Financiële Planning.

  1. Wat was de reden dat u zich heeft ingeschreven voor het PENTA Praktijkprogramma Financiële Planning

Eind 2018 ben ik begonnen met de verkorte opleiding Financiële planner via de NBA. Ik was al een tijdje aan het kijken hoe ik financiële planning aan mijn dienstverlening kon toevoegen. Afgelopen februari heb ik mijn FFP certificering gehaald, maar ik miste nog de vertaling naar mijn dagelijkse praktijk. Het kwam er nog niet van om er echt mee aan de slag gaan. Dit programma heeft me dat duwtje gegeven en is een hele mooie en waardevolle toevoeging. Het geeft veel handvaten om het in de praktijk toe te passen en ook om de juiste klanten te selecteren, waarvoor een financieel plan echt van toegevoegde waarde is.

  1. Welke inzichten heeft de Financiële Planning SuccesScan u opgeleverd?

Het programma begon met een Scan en dat was eigenlijk heel goed. Als accountant heb je al veel kennis en ervaring en daarin word je dan bevestigd, maar de Scan legt ook bloot waarin je wat minder goed bent en waar je dus gericht aan kunt werken om succesvol te zijn. Ik kreeg ook verrassende tips over mijn website. Juist door ook te kijken naar de organisatie van mijn bedrijf en mijn klantenportefeuille, heeft de Scan me doen beseffen dat ik eigenlijk al heel veel klanten heb die ideaal zijn voor financiële planning. En het gaf me richting en handvaten om daar gericht mee aan de slag te gaan.

  1. Hoe hebben de praktijkgerichte opleidingsdagen u geholpen?

Alle vier de opleidingsdagen waren voor mij echt heel waardevol. Ik ben bijvoorbeeld wel gewend om met software te werken, maar door de oefeningen met de planningssoftware ga je gericht met reële klanten aan de slag. Op zich ben ik ook gespreksvaardig, maar de vaardigheden trainingen met echte kanten en hoe je online een plan kunt presenteren waren erg bruikbaar. Vooral de praktische insteek is heel fijn. De dag over organisatie en winstgevendheid heeft er ook voor gezorgd dat ik heel gericht ging nadenken over de positionering van mijn kantoor; hoe ga ik FP inzetten en voor wie. Maar vooral ook voor wie niet. Ook dwong het me om na te denken; wat kan ik zelf doen, hoeveel tijd wil ik eraan besteden en wat wil ik eventueel uit handen geven als de vraag groter wordt? Tijdens de opleidingsdagen is me dat helder geworden en kon ik kort daarna zo tien klanten benaderen voor wie een financieel plan een goed idee is. Ik heb daar nu helemaal geen terughoudendheid meer in.

  1. Wat zijn de resultaten voor u en uw kantoor?

Het heeft er in ieder geval voor gezorgd dat ik het veel vaker ter sprake breng. Nieuwe klanten vertel ik nu meteen dat ik financiële planning bied, ze hoeven dan ook niet meer naar een ander voor aanvullend advies. Dat werkt echt goed! Het geeft ook meteen een goede indruk, heb ik gemerkt. De bestaande klanten die ik heb benaderd gaven aan dat ze het een heel goed idee vonden en daar ben ik nu mee bezig. Ook merk ik dat ik veel zorgen kan wegnemen met een financieel plan, omdat je verder kijkt dan de onderneming en ook de privézaken betrekt. Het is een cliché, maar ik merkt echt dat ik mijn klanten daarmee rust geef, zodat zij zich kunnen focussen op het runnen van hun zaak.

Een ander verschil met vroeger is dat ik de commerciële kansen die er zijn tijdens dagelijkse gesprekken of het bespreken van jaarrekeningen, nu eerder signaleer. Ik kan ze nu gemakkelijker omzetten naar adviesuren. Het feit dat ik op deze manier met mijn klanten meedenk wordt enorm gewaardeerd! Ik hoef me geen zorgen te maken dat ik overloop qua werk op het gebied van financiële planning, want als alle klanten ‘ja’ zeggen tegen een financieel plan dan kan ik altijd terugvallen op het PENTA team en gebruik maken van het DOOR concept. Dat maakt dat ik het nu gewoon altijd bespreek.

  1. Zou u het PENTA Praktijkprogramma Financiële Planning aanbevelen aan anderen? 

Ja, absoluut! Dit programma heeft voor mij echt een verandering in gang gezet, waar ik de komende tijd op ga doorbouwen. Voor alle kantoren die ook met FP aan de slag willen zou ik zeggen; ga dit programma volgen. Het is echt een goede opleiding met een prima prijs-kwaliteitverhouding. Ga het gewoon doen; je hebt al veel kennis in huis en je klanten zullen er blij mee zijn en bovendien is het ontzettend leuk om te doen!

 

Wilt u meer weten over wat PENTA voor uw organisatie kan betekenen?

Neem dan direct contact op met PENTA en mail naar: contact@pentaprogramma.nl of bel: 0299 – 242 028.

Ook kunt u het dit formulier invullen. Onze specialisten nemen dan contact met u op. Of bel tijdens kantooruren naar 085-0220150.

Wilt u meer weten of wilt u zich direct inschrijven voor het PENTA Praktijkprogramma? Klik hier.

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.