Publicatie vragen en antwoorden startersvrijstelling en 2% tarief overdrachtsbelasting

De Belastingdienst heeft lezenswaardige vragen en antwoorden gepubliceerd over de nieuwe startersvrijstelling en het 2% tarief in de overdrachtsbelasting per 1 januari 2021. De meeste vragen en antwoorden volgen wel uit de regelgeving. Volledigheidshalve wijzen wij u op enkele opvallende zaken.

Voor de toepassing van de hoofdregels is een schema opgenomen in deze vragen en antwoorden.

In een antwoord op vraag 8 is, ondanks dat dit wel uit de regelgeving blijkt, ter verduidelijking opgenomen dat de startersvrijstelling niet per se hoeft te worden gebruikt bij de aankoop van de eerste eigen woning. Indien bij de aankoop van een volgende woning nog steeds aan alle voorwaarden voor deze vrijstelling wordt voldaan, dan is het mogelijk om het gebruik maken van de vrijstelling tot dit moment uit te stellen.

In een antwoord op vraag 10 bij de vragen en antwoorden gaat men in op de vraag of in beginsel een beroep op de startersvrijstelling kan worden gedaan indien de woning voor 1 april 2021 wordt geleverd, maar de verkoper nog een tijdje in de woning blijft wonen na 1 april 2021.  Deze goedkeuring kan van belang zijn in verband met het feit, dat woningen met een hogere waarde dan
€ 400.000 met ingang van 1 april 2021 niet meer in aanmerking komen voor de startersvrijstelling.

In een antwoord op vraag 12 gaat de Belastingdienst in op hoe lang een woning als hoofdverblijf moet worden gebruikt, wil de startersvrijstelling of het 2% tarief niet alsnog komen te vervallen.

In een antwoord op vraag 13 en 14 wordt ingegaan op de aankoop van een pand dat maar deels als eigen woning kan worden gezien.

Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar https://www.novak.nl/wp-content/uploads/2021/04/v-a-startersvrijstelling-en-2-tarief-ovb.pdf 

Heeft u een vraag voor een van onze Novak DIRECT-adviseurs? U kunt ze bereiken via het webformulier of door ons te bellen op 085-0220150.

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.