Verzuim komt in ieder kantoor voor. Helemaal voorkomen dat uw werknemers uitvallen, is dan ook onmogelijk. Iedereen is weleens een dagje ziek. Maar u kunt het verzuim wél minimaliseren met een goed plan voor verzuimpreventie. Hoe pakt u verzuimpreventie aan? En wat levert het u op? Dat vertellen we u in dit artikel.
Wie is verantwoordelijk voor verzuimpreventie?
De werkgever én de werknemer zijn verantwoordelijk voor het verminderen en voorkomen van ziekteverzuim. Van uw werknemers mag u verwachten dat ze zich niet zomaar ziekmelden, en dat ze aandacht besteden aan hun vitaliteit.
Maar zelf heeft u ook een belangrijke rol in het voorkomen en terugdringen van ziekteverzuim. Verzuimpreventie begint bijvoorbeeld met het opstellen van een verzuimbeleid. Daarin vermeld u hoe uw bedrijf omgaat met verzuim en welke regels er gelden. Zo weten alle werknemers in uw kantoor waar ze aan toe zijn. Ook laat u als werkgever zien dat u waarde hecht aan de vitaliteit van uw werknemers.
Wat moet ik weten voordat ik met verzuimpreventie begin?
Voordat u begint met verzuimpreventie, is het belangrijk dat u eerst inzicht hebt in het type verzuim in uw kantoor. Welk verzuim speelt er en wat zijn de oorzaken van het verzuim? Een Risico-inventarisatie & evaluatie (RI&E) helpt daarbij. Dit is wettelijk verplicht, iets wat niet alle werkgevers weten.
Met een RI&E brengt u de arbeidsgerelateerde veiligheids- en gezondheidsrisico’s in kaart. Denk aan fysieke arbeidsrisico’s. Maar ook aan psychosociale risico’s, zoals grensoverschrijdend gedrag of een hoge werkdruk.
Welke verzuimpreventiemaatregelen kun u nemen als werkgever?
Preventief medisch onderzoek
Naast de Risico-inventarisatie & Evaluatie (RI&E) is ook het jaarlijkse Preventief medisch onderzoek (PMO) verplicht. Dat is een vrijwillige gezondheidscheck voor uw werknemers. Uw werknemers vullen een vragenlijst in en krijgen fysieke onderzoeken, als ze dat willen. Hiermee krijgen ze zelf ook gemakkelijk en gratis inzicht in hun eigen gezondheid en de risico’s die ze lopen.
Mentale ondersteuning
Een derde van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door psychische klachten. Denk aan overspannenheid, een depressie of angststoornis. Herstel van zulke klachten kan wel even duren. Hoe u dit psychisch verzuim voor bent? Bijvoorbeeld door gesprekken met therapeuten of coaches te faciliteren, of door voorlichting over psychische klachten te geven.
Preventiemedewerker
Heeft uw bedrijf al een goede preventiemedewerker? Een preventiemedewerker werkt actief aan het verbeteren van de veiligheid en gezondheid in uw organisatie. Heeft u meer dan 25 werknemers in dienst? Dan is een speciale preventiemedewerker verplicht. Met minder dan 25 werknemers mag u als werkgever zelf de preventiemedewerker zijn.
Voor Novak-leden is er een speciaal aanbod om zich te verzekeren tegen verzuim. Met onder andere korting op de premie en een Verzuimloket die u volledig ondersteunt. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met uw verzekeringsadviseur.