Welke keuzes kunt u maken inzake uw pensioenregeling?

In de vorige bijdrage (lees hier) gaf ik aan dat ‘pas’ per 2028 definitief overgestapt hoeft te worden op de Wet toekomst pensioenen. En als u nu al een beschikbare premie-regeling heeft (met een stijgende staffel), dan mag u die blijven gebruiken voor alle zittende werknemers per 2028.

Alleen voor nieuwe werknemers móet u per 2028 een zogenaamde flatrate-premie aanbieden, dus voor iedereen ongeacht leeftijd een gelijk percentage, van maximaal 30% van de pensioengrondslag. Als u nú al een flatrate-premie heeft toegezegd, dan hoeft u helemaal niets te doen. U voldoet immers al aan de nieuwe wet (wel moet het partnerpensioen aangepast zie hierna).

Middelloonregeling
Als u nu een middelloonregeling hebt dan moet die dus sowieso aangepast voor 2028. Immers, alle pensioenovereenkomst moeten ‘premieovereenkomsten’ worden.

Wel mag u de huidige middelloonregeling nog tot 2028 omzetten in een stijgende beschikbare premie-regeling en die vervolgens weer houden voor alle dan zittende werknemers. En voor nieuwe werknemers na 2028 een flatrate-premie toezeggen.

Opgebouwde middelloonrechten bij een verzekeraar ondergebracht hoeven overigens niet te worden omgezet (‘ingevaren’) in het nieuwe systeem. Dat mag wel, maar hoeft niet!

Partnerpensioen
Voor het partnerpensioen geldt geen overgangsregime. Dat betekent dat vanaf 2028 het partnerpensioen op risicobasis verzekerd moet worden, maximaal 50% van het salaris mag bedragen (de norm in de markt zal ongeveer 25-30% bedragen) en diensttijdonafhankelijk is. Als u partnerpensioen toezegt, dan moet dat niet alleen voor gehuwde en geregistreerde, maar ook voor samenwonende werknemers.

Formeel moet ook bij een grote(re) wijziging van de pensioendeling tot 2028 direct het partnerpensioen aangepast aan het nieuwe systeem.

Ook hier geldt weer dat opgebouwd partnerpensioen blijft staan en bovenop het nieuwe deel komt. Met name oudere werknemers gaan er dan vaak op vooruit.

Het wezenpensioen moet tot slot tot 25 jaar duren en bedraagt maximaal 20% van het salaris, en kan verdubbeld bij overlijden van beide ouders tot 40% van het salaris.

Wat is wijsheid?
Dat hangt dus af van hoe uw pensioenregeling er nu uitziet en wat u wilt. De ‘makkelijkste’ weg is om alleen voor nieuwe werknemers na 2028 een flatrate-premie aan te bieden. Wel zit u dan met twee verschillende regelingen, die op termijn toch vaak discussie gaat opleveren. Immers, na een paar jaar zijn er twee werknemers, die hetzelfde werk doen, even veel verdienen en even oud zijn, en toch krijgt de een meer pensioenpremie dan de ander. Juridisch kan dat, maar of het verstandig is, is de vraag!

Quick-scan
Een quick-scan pensioen biedt uitkomst om snel te zien wat de opties en dus beste keuzes zijn voor jullie kantoor.

Mail irisvanhees@gommerpensions.nl het ontvangen voorstel, het huidige pensioenreglement en de huidige uitvoeringsovereenkomst.

Iris pakt het dan direct op, uiteraard tegen het gereduceerde Novak-tarief! Quickscan pensioen van € 299,-, voor Novak-leden € 265,-.

Webinar 21 november
Op 21 november van 11.30 tot 12.30 uur licht Theo Gommer MPLA CCFP de valkuilen toe en welke vervolgacties echt nodig zijn. Hier kunt u zich aanmelden voor het kosteloze webinar.

 

Comments are closed.