Column Theo Gommer (Novak DIRECT pensioen): Nog lang niet met pensioen

Een beetje het alternatief voor ‘www.Bijnametpensioen.nl’, onze mooie site voor bijna-pensioengerechtigden. Die op pensioendatum, zeker na de Wet Toekomst Pensioenen, vele keuzes kunnen en moeten maken.

Nog lang niet met pensioen is van belang voor de groep die 50+ is. ‘Vroeger’ waren er vele vroegpensioenregelingen, vanaf 55 jaar soms al. Nu is het devies; doorwerken tot en zelfs (parttime) na AOW-datum.  Dat moet ook wel gezien de krappe arbeidsmarkt, zeker als de immigratie – zoals de plannen zijn – fors wordt beperkt.  Van groot belang zijn dan alle technologische ontwikkelingen. Bijleren en daarmee om kunnen gaan – en dan niet alleen fysiek maar ook ‘geestelijk’, – is van het grootste belang. Zeker voor de groep werknemers – van nu 50+ – die daarmee niet zijn groot geworden, maar het hebben ‘aangeleerd’.

Goed is dan ook om te weten dat vanaf 10 jaar voor AOW-datum deeltijdpensioen al mag ingaan. Eerder parttimen om het langer vol te houden. Ook demotie is daarbij een goede invulling, hoezeer nog steeds ‘ondergewaardeerd’.  Overigens is elke generatieregeling een combinatie van parttime werken, deeltijdpensioen en/of demotie.

Eigen verantwoordelijkheid is daarbij een belangrijk punt. Gezien alle hectiek momenteel in de wereld, en dat nadat Corona net voorbij is, is 2024 een mooi jaar om eens goed te reflecteren op de eigen (levens)positie en op de arbeidsmarkt.

Vaak start dat met een goed inzicht in de eigen financiële positie. Hoe beter die is, des te meer mogelijkheden er immers zijn. Van sabattical, studieverlof/omscholing tot start eigen bedrijf. Het gaat dan niet alleen om pensioen uiteraard, maar ook eigen huis en vermogen. Een belangrijk aspect is dan de eigen arbeidsinzet; hoe lang ben/wil je nog in staat die te benutten?

Dat werkgevers ook veel meer aandacht moeten hebben voor employability van hun werknemers mag duidelijk zijn. Behoud van personeel is belangrijker dan vervanging lijkt mij.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of kan ik u helpen met bovenstaande? Neem dan contact op met &Gommer Pensions 013 207 0052 of kijk op : www.gommerpensions.nl 

Theo Gommer, telefoon: 013-2070052/06-51449524
E-mail: theogommer@gommerpensions.nl
Website: www.gommerpensions.nl

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.