Home » HRM

Column: Wim Huurman (Novak DIRECT HRM)

Binden en Boeien 2.0

Al jarenlang heb ik als slogan dat mensen geen middelen zijn, maar ze zijn de organisatie. Door de huidig historische grote schaarste aan personeel op de arbeidsmarkt in combinatie met het zeer hoge ziekteverzuim, is het alle werkgevers inmiddels ook duidelijk dat mensen het meest belangrijk zijn en dat wij alle aandacht daarop moeten richten.

In ons mooie vakgebied wordt er nog steeds gesproken van ‘binden en boeien’. Eerlijk gezegd vind ik dit niet heel sterk. Alsof je iemand gelijktijdig kan gijzelen en interesseren. Natuurlijk zijn salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden belangrijk, naast een prettige werksfeer, een goede werk-privé balans, interessant werk en ontwikkelmogelijkheden. Het komt mij alleen wat gekunsteld en instrumenteel over.

Wil je in deze tijden van schaarste aan en uitval van personeel het verschil maken dat zul je meer moeten doen dan binden en boeien alleen. Je zal aan de slag moeten met jouw merk als werkgever. De hele beleving van de (kandidaat-)medewerker moet kloppen bij het merk. Bepaal dus goed wat voor werkgever je wil zijn en zorg voor een totaalpakket aan maatregelen dat daarbij past.

Waar kun je dan aan denken? Een vitale werkgever kan denken aan fruit, coaching, loopbaancheck, leasefietsen, sportabonnementen, actieve bedrijfsuitjes, werkdruk verminderen, sta-bureaus en dergelijke. Een inclusieve werkgever kan denken aan collega’s van diverse multiculturele achtergronden, leeftijden, geaardheid, overtuigingen, ruimte voor geestelijke gezondheid en welzijn, bevorderen van inclusie bij ontwikkelen en ook als thema bij bedrijfsuitjes, geen vaste feestdagen, maar zelf in te delen ‘vierdagen’ en een gelijkwaardig loonbeleid, ondanks verschillen.

Nee, het gaat niet specifiek om deze voorbeelden, maar raadzaam is om niet te denken dat binden en boeien effectief is als je het inzet als middel. Van binden en boeien naar blijvend interesseren en inspireren ter versterking van jouw merk…

Heeft u vragen omtrent dit onderwerp? Neem dan contact op met:

Drs. Wim Huurman, Wim is HRM-adviseur en al meer dan dan tien jaar eigenaar van Pilatusdam Mens & Organisatie (zie www.pilatusdam.nl) en Novak DIRECT adviseur op HRM gebied.

Telefoon: 079-3313747/06-2060274
E-mail: wim.huurman@pilatusdam.nl.
Website: www.pilatusdam.nl

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.