De Wet Toekomst Pensioenen en ondernemers

Eind maart is het definitieve concept van de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen ingediend. Alle consultaties – meer dan 600 – zijn verwerkt, maar het waren vaak meer vragen ter toelichting dan echte wetswijzigingen. We gaan vanaf uiterlijk 2027 naar een flatrate premie voor iedereen. Deze mag maximaal 30% zijn. Voor ondernemers is van belang dat ook de lijfrente-premie naar deze 30% gaat. Nu is de lijfrente-aftrek nog ‘maar’ 13,3%.

Dat betekent dat ook de bijspaarruimte voor werknemers aanzienlijk groter wordt. Immers, als een werknemer een pensioenpremie van 20% krijgt, heeft hij/zij nog een extra 10% ruimte over. Als een werknemer dan ook nog geen pensioenopbouw heeft over bijvoorbeeld de 13e maand, bonus en/of autobijtelling, dan levert dit veel mogelijkheden op.

Omdat de tijdelijke ouderdagslijfrente toch toegelaten blijft – deze stond op de nominatie om afgeschaft te worden om lijfrente ook in de uitkeringsfase nog meer gelijk te trekken met levenslang pensioen -, is een bancaire lijfrente mede gezien de vererving bij overlijden veel aantrekkelijker dan extra pensioen.

Wel komt er een kleine beperking bij de tijdelijke oudedagslijfrente. Deze mag nooit langer duren dan 20 jaar vanaf de AOW-datum minus het aantal jaren dat hij ingaat na deze AOW-datum. Als de uitkering bijvoorbeeld ingaat op 72, mag hij maar 15 jaar duren (20 – (72 -AOW-datum 67)).

Ook de reserveringruimte gaat fors omhoog, naar liefst € 38.000. Deze was ‘maar’ € 7.500 en voor 55-plussers bijna € 15.000.

Het lijfrente-regime is dus een prima optie om een mooie bonus of eenmalig inkomen fiscaal ‘weg te poetsen’. € 100.000 in een bancaire lijfrente, zodat je 5 jaar lang het maximum van ruim € 20.000 aan uitkering kunt uitkeren, is een mooie tijdelijke aanvulling in de eerste jaren van pensioen.

Let tot slot op de compensatie-overeenkomst voor 45-plussers. Deze is ook van toepassing op nieuwe werknemers. Het advies kan/moet dus zijn om deze beperkt te houden, zowel qua omvang als qua tijd. Het is wellicht verstandiger om deze in extra salaris te geven, zodat het indien gewenst omgezet kan in een lijfrente, dan in extra pensioenpremie van boven de 30% nog eens 3% gedurende maximaal 14 jaar als compensatie.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met Theo Gommer (Novak DIRECT) : theogommer@gommerpensions.nl

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.