Corona, employability en het (vermogens)beheer van (pensioen)geld!

In juni schreef ik (Theo Gommer) mijn column over employability & pensioen, kort gezegd: eerder parttimen/omscholen i.c.m. met demotie om het langer vol te houden.

De wereld gaat echter verder, nu mét de gevolgen van Corona. Voor de een is dat een ‘crisis’; als ondernemer en bij reorganisatie en ontslag als werknemer. Zij komen ‘nu’ geld te kort en moeten dus nú ‘inkomen’ genereren. Voor anderen komt het pensioen mede daardoor vervroegd en zij moeten dus keuzes maken inzake dat vervoegde pensioen, al dan niet in combinatie met omscholen/zelfstandig worden en alsnog parttime doorwerken.

Er zijn daarentegen ook (en steeds meer) mensen met ‘teveel’ geld. Vroeger zocht je dan in crisistijd je toevlucht voldoende renderende en zekere obligaties of onroerend goed. Echter, de marktrente is en blijft nog lang laag – er is immers voldoende geld in de economie – en of (zeker kantoor)onroerend goed nog voldoende gaat renderen is maar de vraag. Rendement valt dan ook alleen nog te halen in risicovolle en alternatieve(re) beleggingen.

Kortom, het ‘geld-issue’ speelt voor iedereen, jong(er)/oud(er), rijk(er) en arm(er). Met een deskundige en creatieve kijk hierop is er altijd een beste oplossing. Denk bijvoorbeeld aan minder pensioenpremie betalen (en dus meer loon), aan deeltijdpensioen (dat kan vanaf ieder moment immers) en alternatieve beleggingen (bijvoorbeeld crowdfunding). Een goede adviseur kan de klant daarin ‘guiden’ en meenemen naar minder bekende oplossingen.

Van het Corona-reorganisatie PensioenPakket als ondernemer, tot omscholing/deeltijdpensioen en parttime doorwerken als werknemer en alternatieve beleggingen als ‘belegger’.

Corona is voor iedereen nieuw, echte en vernieuwde creativiteit is dus nu nodig, ook buiten de bekende wegen!

Theo Gommer, telefoon: 013-2070052/06-51449524
E-mail: theogommer@gommerpensions.nl
Website: www.gommerpensions.nl

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.